Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. „Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani”

Deschiderea unei sticle de băutură răcoritoare într-o zi călduroasă este o plăcere simplă a vieții. Totuși, această experiență s-a schimbat semnificativ odată cu noile reglementări ale Uniunii Europene. Capacele de plastic atașate permanent la sticle sunt acum omniprezente pe piața europeană. De ce această schimbare și cum o percep consumatorii?
Filip Stan
27 mai 2024, 07:58
Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle.
Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. "Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani"

Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. Un nou design al capacelor de plastic atașate la sticlele de băuturi a stârnit controverse în rândul consumatorilor. Care sunt motivele acestei schimbări și cum afectează utilizatorii?

Noul design al sticlelor de plastic include capace prinse permanent de sticlă cu ajutorul unor benzi suplimentare de plastic. Aceasta a fost implementată pentru a combate risipa deșeurilor de plastic de unică folosință, conform unei directive UE din 2018. Scopul este de a asigura că capacele nu sunt aruncate separat și ajung la reciclare împreună cu sticla, scria Politico în 22018.

„Această mică schimbare are potențialul de a avea un impact mare, asigurând că astfel consumatorii reciclează sticlele noastre și niciun capac nu rămâne în urmă”, a declarat Agnese Filippi, managerul Coca-Cola Irlanda.

Citeşte şi: Descoperă funcţia secretă de la Waze care te poate salva din ambuteiaje. Puțini şoferi din România ştiu că este disponibilă

Introducerea capacelor atașate nu a fost primită cu entuziasm de toată lumea. Pe rețelele de socializare, mulți utilizatori s-au plâns de incomoditatea noilor capace. Unii au menționat că aceste capace le lovesc fața în timp ce beau, iar alții consideră schimbarea o idee proastă a UE.

„Se mai gândește cineva că a devenit incapabil să deschidă capacul unei sticle de plastic… fără să știe că a fost adoptată o nouă lege pentru a le ține atașate în scopuri de reciclare. Am crezut că sunt slab” şi „Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani” sunt doar două dintre reacţiile consumatorilor.

Obligativitatea capacelelor atașate face parte dintr-o serie de măsuri ale UE pentru reducerea deșeurilor de plastic. Capacele separate sunt printre cele mai frecvente deșeuri găsite pe plajele europene, iar măsura vizează diminuarea acestui tip de poluare. Producția și incinerarea plasticului au emis peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2019, iar UE speră să reducă aceste cifre prin măsuri stricte de reciclare și reducere a deșeurilor.

Pe lângă capacele atașate, UE a adoptat și alte reglementări pentru a reduce deșeurile de plastic. Ambalajele pentru fructe și legume, produsele de igienă din hoteluri și fast-food-ul din restaurante sunt, de asemenea, vizate pentru a fi interzise în viitorul apropiat.

Citeşte şi: Ce se întâmplă dacă apeşi de două ori pe butonul CANCEL la BANCOMAT. Secretul pe care îl ştiu puţini români

Deși Marea Britanie nu mai face parte din UE, companiile mari de băuturi adoptă și aici noile capace atașate. Motivul principal este simplificarea producției și evitarea costurilor suplimentare asociate cu producerea de sticle diferite pentru diverse piețe. Astfel, noile capace sunt introduse și în țările non-UE, contribuind la eforturile globale de reducere a deșeurilor de plastic.

În concluzie, noua reglementare privind capacele atașate la sticlele de plastic este o măsură importantă pentru reducerea deșeurilor și protejarea mediului. Deși inițiativa a întâmpinat rezistență și critici, speranța este că va avea un impact pozitiv pe termen lung. Companiile mari de băuturi, precum Coca-Cola, au adoptat deja aceste schimbări, iar alte branduri urmează să facă același lucru, chiar și în afara UE, pentru a simplifica procesele de producție și distribuție.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul