Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. „Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani”

Deschiderea unei sticle de băutură răcoritoare într-o zi călduroasă este o plăcere simplă a vieții. Totuși, această experiență s-a schimbat semnificativ odată cu noile reglementări ale Uniunii Europene. Capacele de plastic atașate permanent la sticle sunt acum omniprezente pe piața europeană. De ce această schimbare și cum o percep consumatorii?
Filip Stan
27 mai 2024, 07:58
Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle.
Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. "Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani"

Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. Un nou design al capacelor de plastic atașate la sticlele de băuturi a stârnit controverse în rândul consumatorilor. Care sunt motivele acestei schimbări și cum afectează utilizatorii?

Noul design al sticlelor de plastic include capace prinse permanent de sticlă cu ajutorul unor benzi suplimentare de plastic. Aceasta a fost implementată pentru a combate risipa deșeurilor de plastic de unică folosință, conform unei directive UE din 2018. Scopul este de a asigura că capacele nu sunt aruncate separat și ajung la reciclare împreună cu sticla, scria Politico în 22018.

„Această mică schimbare are potențialul de a avea un impact mare, asigurând că astfel consumatorii reciclează sticlele noastre și niciun capac nu rămâne în urmă”, a declarat Agnese Filippi, managerul Coca-Cola Irlanda.

Citeşte şi: Descoperă funcţia secretă de la Waze care te poate salva din ambuteiaje. Puțini şoferi din România ştiu că este disponibilă

Introducerea capacelor atașate nu a fost primită cu entuziasm de toată lumea. Pe rețelele de socializare, mulți utilizatori s-au plâns de incomoditatea noilor capace. Unii au menționat că aceste capace le lovesc fața în timp ce beau, iar alții consideră schimbarea o idee proastă a UE.

„Se mai gândește cineva că a devenit incapabil să deschidă capacul unei sticle de plastic… fără să știe că a fost adoptată o nouă lege pentru a le ține atașate în scopuri de reciclare. Am crezut că sunt slab” şi „Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani” sunt doar două dintre reacţiile consumatorilor.

Obligativitatea capacelelor atașate face parte dintr-o serie de măsuri ale UE pentru reducerea deșeurilor de plastic. Capacele separate sunt printre cele mai frecvente deșeuri găsite pe plajele europene, iar măsura vizează diminuarea acestui tip de poluare. Producția și incinerarea plasticului au emis peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2019, iar UE speră să reducă aceste cifre prin măsuri stricte de reciclare și reducere a deșeurilor.

Pe lângă capacele atașate, UE a adoptat și alte reglementări pentru a reduce deșeurile de plastic. Ambalajele pentru fructe și legume, produsele de igienă din hoteluri și fast-food-ul din restaurante sunt, de asemenea, vizate pentru a fi interzise în viitorul apropiat.

Citeşte şi: Ce se întâmplă dacă apeşi de două ori pe butonul CANCEL la BANCOMAT. Secretul pe care îl ştiu puţini români

Deși Marea Britanie nu mai face parte din UE, companiile mari de băuturi adoptă și aici noile capace atașate. Motivul principal este simplificarea producției și evitarea costurilor suplimentare asociate cu producerea de sticle diferite pentru diverse piețe. Astfel, noile capace sunt introduse și în țările non-UE, contribuind la eforturile globale de reducere a deșeurilor de plastic.

În concluzie, noua reglementare privind capacele atașate la sticlele de plastic este o măsură importantă pentru reducerea deșeurilor și protejarea mediului. Deși inițiativa a întâmpinat rezistență și critici, speranța este că va avea un impact pozitiv pe termen lung. Companiile mari de băuturi, precum Coca-Cola, au adoptat deja aceste schimbări, iar alte branduri urmează să facă același lucru, chiar și în afara UE, pentru a simplifica procesele de producție și distribuție.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Investigație BBC-Mediazona: Peste 95.000 de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania