Motivul pentru care creierul îmbătrâneşte prematur

Experiențele de viață stresante pot îmbătrâni creierul cu câțiva ani, sugerează noi cercetări. Conform constatărilor unor experți conduși de o echipă de la Școala de Medicină și Sănătate Publică din cadrul Universității din Wisconsin (SUA), chiar și un eveniment major stresant la începutul vieții poate avea un impact asupra sănătății creierului ulterior. Studiul a fost prezentat la conferința internațională a Asociației Alzheimer organizată în perioada 16 – 20 iulie la Londra, relatează The Guardian.
Alina Costache
22 iul. 2017, 13:37
Motivul pentru care creierul îmbătrâneşte prematur

Echipa a analizat date pentru 1.320 de persoane care au raportat experiențe stresante în timpul vieții și au fost supuse unor teste în ceea ce privește gândirea și memoria. Subiecții au avut vârsta medie de 58 de ani și studiul a inclus 1.232 de americani albi și 82 de afroamericani. O serie de examene neuropsihologice a analizat mai multe aspecte, incluzând patru teste de memorie (memorie imediată, învățare și memorie verbală, învățare și memorie vizuală și amintirea unei povestiri).

Experiențe de viață stresante au inclus situații precum pierderea unui loc de muncă, moartea unui copil, divorțul sau creșterea cu un părinte care a abuzat de alcool sau droguri. Rezultatele au arătat că un număr mai mare de evenimente stresante au fost legate de o funcție cognitivă mai săracă ulterior în viață.

În cazul afroamericanilor, echipa a constatat că aceștia au experimentat cu 60% mai multe evenimente stresante decât oamenii albi în timpul vieții lor. Cercetătorii au spus că, la afroamericani, fiecare experiență stresantă a fost echivalentă cu aproximativ patru ani de îmbătrânire cognitivă.

„Evenimentele stresante pe care se concentrează cercetătorii au fost de o mare varietate … moartea unui părinte, abuzul, pierderea unui loc de muncă, pierderea unei case. .. sărăcia, traiul într-un cartier dezavantajat, divorțul”, a declarat dr. Maria Carrillo, chief science officer (CSO) pentru Asociația Alzheimer. Ea a spus că până și o schimbare a școlii ar putea fi privită ca un eveniment de viață stresant pentru unii copii.

„Știm că stresul prelungit poate avea un impact asupra sănătății noastre, așa că nu e de mirare că acest studiu arată că evenimente de viață stresante ne pot afecta și memoria și abilitățile de gândire mai târziu. Cu toate acestea, rămâne să se stabilească dacă aceste evenimente de viață stresante pot duce la un risc crescut de demență”, a declarat dr. Doug Brown, directorul de cercetare al Societății Alzheimer.

„Studierea rolului stresului este complexă. Acesta este greu de separat de alte stări precum anxietatea și depresia, care sunt, de asemenea, de așteptat să contribuie la riscul de demență”.

„Cu toate acestea, concluziile arată că ar trebui făcut mai mult pentru a sprijini persoanele din comunitățile defavorizate care sunt mai susceptibile de a experimenta evenimente de viață stresante. Pe măsură ce ne îmbunătățim înțelegerea factorilor de risc pentru demență, este din ce în ce mai important să stabilim rolul pe care îl joacă stresul și evenimentele de viață stresante”, a spus Brown.

Alte cercetări au sugerat că există legături plauzibile între stres și inflamația cronică, ceea ce poate accelera dezvoltarea demenței. Dar experții cred că un stil de viață sănătos și o dietă sănătoasă poate ajuta la atenuarea acestui risc, chiar și pentru acei oameni care trec prin evenimente stresante.

Citeşte şi Performanţă miraculoasă. Un muzician a cântat patru ore la chitară, în timp ce era operat pe creier VIDEO

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!