Motivul pentru care gospodinele trebuie să prăjească alimentele în untură. Silueta nostră e propria oglindă când vine vorba despre ce alimente consumăm. Fiind în postul Crăciunului, mâncarea noastră are mai puțin gust și încercăm să alternăm lipsurile pe care le avem cu prăjeală. De la ceapă și cartofi, până la hamsii, dovlecei pane sau șnițel, tot ce e prăjit e delicios!
Motivul pentru care gospodinele trebuie să prăjească alimentele în untură. Mihaela Bilic spulberă cel mai aprig mit!
Iată cu ce sfaturi vine nutriționistul Mihaela Bilic:
Trebuie să știm că nu orice grăsime și nu în orice cantitate e bună pentru organismul uman. Dacă știm să prăjim corect ne putem bucura fără probleme de un cartof bine rumenit. Secretul constă în temperatura și tipul de grăsime folosit la prepararea alimentului. Astfel, temperatura de prăjire recomandată nu trebuie să depășească 200′C, iar grăsimea în care prăjim să fie stabilă. Ast pentru a nu genera produși toxici cu potențial cancerigen.
Grăsimile saturate, fie că sunt de origine animală (adică untură) sau vegetală (grăsimea de cocos și de palmier). Grăsimile polinesaturate, adică uleiurile, au temperatură critică până la care pot fi încălzite, dincolo de care încep să se degradeze. Cel mai stabil este uleiul de arahide,cu punct de fumegare la 220′C urmat de uleiul de măsline (210′C), floarea-soarelui (180′C), soia (150′C) și porumb (140′C).
Trebuie să știți acest secret și despre untură, pentru că nu există prăjeală mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea făcută în untură! Silueta e singura care ne spune cât de des putem beneficia de așa un răsfăț.
Reguli pentru o prăjire corectă:
-evitați supra încălzirea și fumegarea uleiului
-folosiți o cantitate mare de ulei, care să acopere complet produsul de prăjit
-introduceți alimentele în uleiul fierbinte, se va forma rapid o crustă care împiedică îmbibarea cu grăsime a produsului final; un cartof corect prăjit trebuie să fie crocant la exterior, iar la interior să fie moale, gătit prin căldură și neinfiltrat cu ulei
-schimbat cât mai des uleiul din vasul de prăjit, prin reîncălzire se formează produși toxici