Ce însemnă când îți transpiră palmele? Multă lume se confruntă cu transpirația excesivă a palmelor, însă acesta este un simptom foarte des ignorat. Acest lucru poate avea mai multe cauze, iar candidatul de științe medicale Dr. Maxim Kidalov a explicat care ar putea fi acestea. În cele mai multe dintre cazuri această afecțiune este determinată de fiziologie. Cu alte cuvinte, transpirația este influențată de factori genetici, de modele metabolice și de funcția sistemului nervos autonom.
Citește și: Loredana Toma, dublă campioană mondială la haltere! Cum arată palmele sportivei
Totuși, pot exista și cauze patologice care să fie puse în legătură cu simptomul de transpirație excesivă, iar cele mai frecvente sunt diverse boli endocrine. Mai mult, acest simptom este asociat și cu anumite boli infecțioase, cu probleme ale sistemului nervos, precum și în sindromul metabolic și obezitate.
Neurologul a mai explicat că acest fenomen poate fi provocat și de anumite medicamente, fiind unul dintre cele mai frecvente efecte secundare al unor medicamente, în special în cazul în celor utilizate în tratamentul unor boli precum diabetul zaharat sau al depresiei.
Medicul a mai explicat că dacă apare o problemă cu transpirația palmelor, primul pas pe care ar trebui să îl facem este să apelăm la un dermatolog.
„Tratarea bolii care a provocat hiperhidroza poate rezolva problema. Terapeuții, specialiștii în boli infecțioase, neurologii și chiar chirurgii pot fi implicați în tratamentul transpirației excesive. În funcție de cauza acestei afecțiuni, pot fi aplicate diferite tipuri de terapie”, subliniază expertul.
Dr. Maxim Kidalov a mai adăugat că una dintre primele recomandări pentru pacienții cu această boală este corectarea regulilor de igienă și normalizarea greutății.
De foarte multe ori, mâinile ne indică diverse probleme de sănătate, este nevoie doar să fim atenți și să identificăm care sunt indiciile pe care acestea ni le transmit. De exemplu, diabetul de tip 2, care determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, poate cauza pierdera simțului tactil, din cauza alterării fibrelor nervoase. În asemenea situații, fibrele nervoase nu sunt oxigenate corespunzător și nu primesc nici nutrienții necesari – această situație poartă denumirea de neuropatie periferică diabetică. Dacă ai asemenea simptome la nivelul mâinilor, dar și la nivelul picioarelor, ar trebui să mergi la un control medical pentru că sunt semne ce apar în faza incipientă a diabetului de tip 2, potrivit doc.ro.
Citește și: Ameninţări în clanul Corduneanu: „Te bat cu palmele că, dacă-ți dau cu pumnul, mă înjosesc” VIDEO