Motivul pentru care mireasa sau mirele calcă pantoful partenerului în ziua nunții. Nașii îi încurajează pe miri, astfel, să își calce partenerul pe picior chiar la dansul Isaia, din Biserică. Motivul?
Motivul pentru care mireasa sau mirele calcă pantoful partenerului în ziua nunții. Se spune că viața se schimbă după această tradiție! Ce semnificație are obiceiul
În vremurile apuse, călcatul piciorului în Biserică simboliza forța partenerului. În zilele noastre, el înseamnă cu totul altceva. Tradiția spune că dacă îți calci soțul/ soția în Biserică, mai ales atunci când faceți dansul Isaia în jurul mesei, vei avea ultimul cuvânt în familie. Practic, vei fi ”cocoș” după nuntă.
În timp, s-a pierdut din consistența tradiției și s-a păstrat doar călcatul pe picior pentru supunerea metaforică a partenerului de viață.
De altfel, bunicii noștri sunt convinși că o lumânare care se stinge ori arde în timpul cununiei religioase anunţă faptul că mirii nu vor trăi mult.
Totodată e considerat e semn rău dacă lumânarea se rupe în timpul slujbei. Superstiţioşii cred că unul dintre miri sau cineva apropiat va muri în scurt timp.
Miresele trebuie să fie atente și la buchetul de mireasă căci vor divorța dacă îl scapă din mâini. O altă superstiție spune că e bine ca nuntaşii să arunce cu orez şi grâu după miri când ies din Biserică sau din primărie. Se crede că însurăţeii vor avea un trai îmbelşugat şi o viaţă fertilă dacă sunt întâmpinați în acest fel.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la cafea o lună. Renunţarea la licoarea magică aduce beneficii majore sănătăţii şi frumuseţii
Nici nunțile în luna mai nu sunt agreate. Preoții susțin că nu există niciun motiv întemeiat, astfel că slujba nu este interzisă în această perioadă. Aceștia spun că nunțile în timpul Postului sunt clar interzise. Există două motive și primul este că perioada postului se referă la postire sufletească și la cea trupească, iar cea din urmă nu are legătură doar cu abținerea de la anumite alimente ci și cu abstinența conjugală.