Motivul pentru care mulți români s-au trezit cu mai puțini bani la pensie deși pe talon era trecută altă sumă

Casa de Pensii face precizări pentru pensionarii care au primit pensii mai mici în septembrie, deși suma trecută în talonul de pensie, după recalculare, era mai mare. Sunt două situații evidențiate de reprezentanții Casei de Pensii.
Alina Costache
13 sept. 2024, 08:36
Motivul pentru care mulți români s-au trezit cu mai puțini bani la pensie deși pe talon era trecută altă sumă

În cazul pensionarilor care au primit decizia de recalculare a pensiei din septembrie 2024, dar suma primită nu corespunde cu cea din talonul de pensie se disting două situaţii. Reprezentanții Casei de Pensii explică fiecare situație în parte.

1. Pensii care după recalculare au depăşit pragul de 2.000 de lei şi pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat şi reţinut impozitul de 10% pentru suma care depăşeşte 2.000 lei. Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct. Plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024. Aceste aspecte pot fi observate din analiza deciziei şi a talonului de pensii din fotografiile 1 şi 2, în care de la o pensie netă de 1.900 de lei se ajunge, prin recalculare, la o pensie brută de 3.132 de lei, respectiv o pensie netă de 3.019 lei, după reţinerea impozitului de 113 lei.

Citește și: Monica Tatoiu reacționează la legea de creștere a pragului de impozitare a pensiei: „Atât a dat Ceaușescu înainte să-l aresteze”

2. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună. În aceste cazuri, diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie. Acest caz este ilustrat prin decizia şi talonul din fotografiile 3 şi 4, unde deşi pensia rezultată după recalculare a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, pensionarul a primit în luna septembrie aceleaşi drepturi aferente lunii august: respectiv 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensia netă şi impozit reţinut de 247 lei.

Citește și: Simona Bucura-Oprescu explică pensionarilor cărora nu le-au fost luate în calcul sporurile la recalculare ce trebuie să facă: ”Este important să știe că pot aduce oricând documentele care să ateste veniturile nepermanente”

Spynews
Anamaria Prodan spune de ce și-a cerut foștii parteneri în căsătorie. Ce sfaturi le-a oferit sexy impresara femeilor
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe și acum orice top în România. Are momente când abia respiri de emoție, iar Tom Hanks are un rol fenomenal în el
Capital.ro
S-a dat ordinul în România! Se anulează jumătate din datorii. Cine poate beneficia
Playtech.ro
Cât de bine arată Stana Izbașa la 55 de ani. Cântăreața le dă clasă multor tinere de 20 de ani
DailyBusiness
Burduja, anunț despre plafonarea prețurilor: „Trebuie să spunem lucrurilor pe nume!”
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Încă o țară din Europa va implementa taxă pentru turiști. Ce sumă va trebui scoasă din buzunar pentru vacanță
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Evz.ro
Partenera Ancăi Țurcașiu la Asia Express: Uite ce frumos e, nu e ca-n Berceni
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de soțul ei, după despărțirea de amantă
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Ion Țiriac anunță divorțul anului: Este cel mai fericit om de pe planeta asta
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Haga interzice publicitatea pentru produse din combustibili fosili și servicii cu emisii mari
MediaFlux
RĂSTURNARE privind NEGOCIERILE de PACE! RUSIA a DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...