Cui nu i s-a întâmplat măcar o dată să se îmbrace în plină vară cu un tricou deschis la culoare și să atragă tot felul de musculițe? Dar de ce aceste insecte sunt ispitite de culorile deschise?
Procesul prin care insectele sunt atrase de anumite culori poartă numele de fototaxie, conform ecopest-supply.com. Totul are legătură cu instinctele biologice ale insectelor. Acestea au nevoie de polen și nectar pentru a supraviețui, iar florile galbene oferă adesea ambele resurse. Acesta este motivul pentru care unele insecte sunt atrase de culoarea galbenă și, de aceea, „vânează” tricourile noastre galbene.
Oamenii au speculat această atracție a musculițelor pentru culoarea galbenă și au creat capcane lipicioase pentru insecte în această culoare, da, ați ghicit, galbenă.
Muștele simt gustul mâncării cu ajutorul… picioarelor. La fel ca fluturii, muștele simt ce gust are mâncarea folosindu-și picioarele. Papilele gustative ale muștelor sunt localizate în partea inferioară a picioarelor. De obicei, când aterizează pe un aliment pe care îl consideră gustos, ele sar de colo-colo pe acel aliment pentru a-l savura mai bine. Stomacul muștelor nu este adaptat pentru digestia alimentelor solide, astfel că, înainte de a mânca, ele umezesc alimentul cu salivă.
Conform dicționarului, expresia „rea de muscă” are două sensuri: unul propriu, „(despre vite, cai) care suferă din pricina muștelor”, și unul figurat, „(persoană) care nu-și poate înfrâna simțurile; (om) senzual”. Referitor la oameni, expresia se referă la o femeie nimfomană, care nu este satisfăcută de propriul partener și caută să-și îndeplinească plăcerile carnale prin alte relații.
Trebuie specificat, totuși, că bârfa este prin definiție ceva peiorativ, iar dacă o femeie este catalogată ca fiind „rea de muscă”, nu înseamnă că acest lucru este automat adevărat.
Pentru că musculițele bețive sunt extrem de enervante, iată câteva trucuri geniale care te ajută să scapi de ele și să le alungi din casa ta. Cea mai simplă metodă este să pregătești o capcană cu oțet de mere. Pune oțetul într-un bol pe care-l vei acoperi cu folie alimentară. Apoi, cu ajutorul unui ac, vei găuri folia astfel încât musculițele să poată pătrunde în recipient. Acestea vor fi atrase de mirosul dulce al oțetului și se vor îneca în lichid. Simplu, nu?