Vara aceasta, temperaturile caniculare își fac simțită prezența în toată România, ceeea ce înseamnă că ne putem bucura de zile ideale pentru plajă și piscină. Cu toate acestea, expunerea la soare poate veni la pachet cu riscuri serioase pentru sănătate, atrag atenția specialiștii. Prof. dr. Vlad Ciurea a tras un semnal de alarmă privind efectele nocive ale căldurii asupra creierului, după ce românii au petrecut ore în șir la soare.
În ciuda faptului că oamenii adoră să petreacă timp la plajă sau în piscină, expunerea prelungită la soare poate provoca dureri de cap severe. Prof. dr. Vlad Ciurea explică faptul că, fără protecție adecvată, creierul nostru este supus unei presiuni considerabile din cauza căldurii.
Pentru a evita astfel de probleme, medicii recomandă adoptarea unor măsuri simple, dar eficiente: utilizarea unei șepci sau a unei pălării pentru a proteja capul de soare, consumul regulat de apă și evitarea expunerii directe în cele mai fierbinți ore ale zilei.
„Apare durerea de cap din multe cauze. Pentru că am stat foarte mult la soare și nu am avut niciun mijloc de protecție. Dacă toată ziua ai stat la soare, și cu asta sunt de acord, ai muncit un an de zile, te-ai chinuit, după aceea vrei să te bucuri de soare, vrei să te bucuri de apă, de valuri, este plăcerea ta, dar seara nu te mai poți bucura de toate aceste lucruri, pentru că fenomenul care se produce, și lumea ori nu știe, ori se preface că nu știe, este umflarea creierului.
Creierul reacționează la toată această căldură, se umflă, și începe să te doară capul. De multe ori, dacă observați, avem și vărsături, nu mai putem înghiții cum trebuie, are loc o dereglare a întregului organism”, a declarat prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3.
Așadar, dacă ne expunem mult la soare, creierul se umflă fapt ce generează durerea de cap. De obicei, aceasta trece dacă stăm la o temperatură optimă și mai ales dacă punem puțin gheață pe frunte. Însă, în unele cazuri, lucrurile pot fi mai grave, așa că oamenii ar trebui să apeleze fără rețineri la ajutorul medicului.
„Prevenția este foarte importantă. Dacă totuși am ajuns aici, s-au inventat și serviciile de urgență. Iar o persoană, dacă stă întinsă, în condiții bune, la o temperatură optimă, și cu puțină gheață pe frunte, lucrurile se ameliorează foarte repede.
Sunt familii care cheamă medicul la primul semn, este foarte bine, pentru că nu se știe cum poate evolua. Părerea mea, ca medic, este că de asta s-a inventat medicul, ca să dea primul ajutor”, a mai spus prof. dr. Vlad Ciurea.