Motivul pentru care ne topim de căldură în oraşe. În imaginea postată de cei de la Greenpeace România se poate vedea o zonă urbană fără copaci, unde temperatura la nivelul trotuarului este de 36 de grade Celsius şi un oraş unde sunt copaci, unde temperatura ar fi de 20 de grade Celsius.
Comentariile la această postare au fost pro şi contra. Unii critică politicile de urbanism axate pe tăierea copacilor din zonele urbane, în timp ce alţii pun sub semnul întrebării veridicitatea datelor din fotografie.
„Oarecum este un plus să fi înconjurat de vegetaţie în special de copaci… Cu toţi ştim din mai multe documentare şi studii că copaci sunt un stabilizator natural al ecosistemului/ In Bucureşti s-au tăiat (toaletat) crengi ale copacilor în 2019 şi 2020 pentru că ţineau umbră la iarba şi nu creştea iarba (a declarat arhitectul sef al capitalei de atunci). Însă iarba nu asigură umbră, răcoarea şi oxigenul pe care îl dau frunzele copacilor.
Copacii sunt plămânii sfintei naturi înconjurătoare. Unde nu sunt perdele de copaci, înaintează deşertul în marş forţat. O pădure dacă se taie, în acea zonă totul s-a dereglat, ploile ocolesc iar dacă îşi fac apariţia din locul unde a fost pădurea curge un râu repezit şi învolburat de iau casele oamenilor şi le tot duc în aval. Pădurea este un stăvilar viu, hrană pentru animalele sălbatice, o binefăcătoare a locului unde a fost plantată. Cine nu are pădure şi copaci în oraşe, nu vor avea oxigen îndeajuns şi sănătate”, sunt câteva dintre comentarii.
„Să vad eu locul în care fără copaci e 50 grade si cu copaci 26 ca-l mănânc. Sunt pro-ecologie, dar ce faceţi voi este manipulare şi fake news!” , este un alt comentariu, la care, cei de la Greenpeace România au ţinut să răspundă: „Imaginea aparţine colegilor din Belgia – o stradă pe care a bătut soarele întreaga zi versus o stradă umbrită întreaga zi, nu vorbim despre aceeaşi stradă, la câţiva metri distanţă.„
De asemenea, ecologiştii au citat dintr-un studiu ştiinţific: „Copacii şi vegetaţia scad temperatura aerului şi a suprafeţei prin asigurarea umbrelor şi prin evapotranspiraţie. Suprafeţele umbrite, de exemplu, pot fi între 11 şi 25 ° C mai reci decât temperaturile de vârf ale materialelor neumbrite.” (Sursa: Akbari, H., D. Kurn, et al. 1997. Peak power and cooling energy savings of shade trees. Energy and Buildings 25:139–148.)