Care e motivul pentru care nu e indicat să dormi pe spate dacă știi că sforăi. Multe persoane nu cunosc riscurile acestui obicei.
Te-ar putea interesa și Cum să ai un somn liniştit. Un reputat medic recomandă tehnica ”10-3-2-1”. VIDEO
Un medic pneumolog și specialist în somnologie a vorbit despre obiceiul de a sforăii, dar și despre faptul că oamenii care se știu cu această problemă nu trebuie să doarmă pe spate.
Doctorul a explicat de ce unii oameni trebuie să ia în calcul să își schimbe poziția atunci când vor să doarmă.
Specialistul atrage atenția în această privință și spune că se poate ajunge inclusiv la deces.
„Dacă ai sforăit nu este bine să dormi pe spate pentru că în acel moment structura gâtului se duce peste gaura pe care trece aerul, abdomenul vine și el cu presiune peste torace și din când în când ți se oprește respirația.
Se numește apnee în somn și când se petrece apneea în somn consecințele sunt dezastruoase. Cea mai majoră problemă este moartea subită în somn, creierul nu se mai trezește”, a explicat Marius Sava într-o emisiune de la Digi FM.
„Cea mai bună poziție de somn este pe spate, cu mâna dreaptă pe piept, cea stângă pe abdomen și te concentrezi asupra respirației”, a completat specialistul în somn, mai arată sursa menționată.
Mai mult decât atât, Marius Sava are și o serie de recomandări în privința somnului, cum ar fi alegerea unui pat bun.
Dacă nu știai, salteaua trebuie să fie confortabilă, dar nu foarte moale pentru că în felul acesta oamenii se pot confrunta cu dureri de spate.
Pe lângă cele menționate anterior, perna pe care se doarme trebuie să fie la rândul său confortabilă pentru cap și să fie la nivelul coloanei vertebrale.
De altfel, temperatura din dormitor nu trebuie să fie foarte mare, ci între 18 și 22 de grade Celsius.
Dacă în cameră este foarte cald nu te vei putea odihni cum trebuie pentru că organismul o să se lupte cu căldura și nu se poate răci.
Mai mult decât atât, în dormitor nu trebuie să fie zgomot și o lumină de culoare albastră.
Lumina potrivită înainte de somn este galbenă, cea care se folosește pentru citit. De asemenea, Marius Sava le recomandă oamenilor să se ridice din pat atunci când nu reușesc să adoarmă în cel mult jumătate de oră.
Citește și Patru alimente care te ajută să ai un somn odihnitor și să reduci stresul. Ce trebuie să consumi
„Creierul asociază statul în pat cu acea chinuială de a adormi și o să aibă impresia că în pat tu te chinui să adormi. Ridică-te, așează-te pe un scaun și citește ceva”, a mai spus specialistul.