Unul dintre cele mai recente studii de acest gen a evidenţiat faptul că unul dintre lucrurile care ne pot afecta creierul este folosirea telefonului mobil imediat după trezirea din somn, în special în primele cinci minute.
Profesorul Piero Barbanti, neurolog și șeful Centrului de Diagnostic și Terapie pentru Cefalee și Dureri din IRCCS San Raffaele Roma, avertizează:
”Folosirea imediată a telefonului de îndată ce te trezești are consecințe asupra organismului. Echivalează cu îngroparea creierului în informații prin a-l face să ruleze dimineața devreme, car determină creierul să treacă prea repede de la o fază creativă nocturnă la una servilă în timpul zilei, generând anxietate și tehnostres.
Conform datelor Deloitte, mai mult de o treime dintre utilizatorii din întreaga lume spun că își verifică telefonul în cinci minute de la trezire dimineața și 20% dintre ei îl verifică de peste 50 de ori pe zi. Dependența de smartphone este un fenomen care afectează pe toată lumea, iar adulții sunt cel mai mult afectați. Datele ne vorbesc despre o creștere a tulburărilor legate de tehnologie. Sentimentul din spatele dependenței utilizatorului este teama de a fi rupt de ceva sau de a fi într-o situație periculoasă fără ca aceștia să știe, și asta este o nebunie, viața merge înainte chiar și fără noi”, a declarat Piero Barbanti, potrivit DC News.
Provocarea pe care a lansat-o neurologul este să „încerci să petreci o jumătate de zi fără wi-fi. Senzațiile inițiale ar fi cele de pierdere, lipsă, nervozitate, oboseală, dar ar dura foarte puțin”.