Pe măsură ce îmbătrânesc, mulți oameni se confruntă cu o scădere în înălțime, un proces considerat normal de către experți în domeniu. Această diminuare începe adesea în jurul vârstei de 40 de ani și poate deveni mai pronunțată odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce trec anii, oamenii pierd treptat în jur de un centimetru din înălțime la fiecare deceniu, potrivit informațiilor furnizate de Medline Plus. Această reducere în înălțime se accentuează, de obicei, după vârsta de 70 de ani. De-a lungul timpului, este comun ca oamenii să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri din înălțimea lor inițială.
Dr. Angela Catic, un expert în geriatrie și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor, explică că procesul de îmbătrânire aduce modificări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor. Ea menționează că discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale se deshidratează odată cu înaintarea în vârstă, determinând o pierdere de lichid și, implicit, o scădere în înălțime.
În plus, mușchii abdominali tind să se slăbească pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, ceea ce poate contribui și mai mult la diminuarea în înălțime și la apariția unei posturi cocoșate.
La femei, procesul poate fi accelerat de menopauză, când efectele protectoare ale estrogenului asupra oaselor scad, explică Dr. Arashdeep Litt, un medic intern la Spectrum Health.
O altă cauză frecventă a scăderii în înălțime este osteoporoza, care apare atunci când densitatea minerală osoasă și masa osoasă sunt reduse, sau când structura și calitatea osului sunt afectate. Acest lucru crește riscul de fracturi, în special fracturi de compresie a coloanei vertebrale, care pot trece adesea neobservate.
Dacă cineva observă o pierdere semnificativă de înălțime, de obicei mai mare de 3 centimetri, medicul poate suspecta osteoporoza și poate recomanda teste suplimentare pentru confirmare.
Pentru a reduce riscul de scădere în înălțime odată cu înaintarea în vârstă, dr. Catic sugerează adoptarea unui stil de viață sănătos, care include exerciții fizice regulate, ridicarea de greutăți pentru menținerea sănătății oaselor, o dietă echilibrată bogată în calciu și vitamina D, și evitarea obiceiurilor nocive precum fumatul și consumul excesiv de alcool și cofeină.