Cele 20 de ţigări dintr-un pachet asigură o zi de fumat, în jur de 13 ore. O țigară crește nivelul de serotonină pentru 40 de minute, însă după un timp nivelul hormonului scade și apare din nou dorința de fumat.
Deși pe piața de tutun sunt diferite pachete de țigări, mari, scurte, slim, cu arome sau fără, numărul țigaretelor dintr-un pachet a rămas același de-a lungul timpul, și anume 20.
Studiile au scos la iveală faptul că un pachet ar trebui să-i ajungă timp de o zi, unui fumător comun. În subconștientul fumătorilor va intra, astfel, ideea că 20 de țigarete pe zi reprezintă o cantitate „decentă”. De asemenea, s-a constat că numărul mare de țigări într-un pachet duce inevitabil la un consum mai ridicat.
Dimensiunea pachetului de țigări este de asemenea, asociată cu numărul de țigări fumate. Pe lângă dimensiunea pachetului, protecția consumatorilor la nivel global a impus industriei să afișeze la vederea oamenilor diverse imagini cu impact emoțional pentru a descuraja fumatul.
Mai mult, un pachet mult mai mare, de 40, nu ar încăpea în buzunarul pantalonilor, iar 20 de țigarete pe zi este un nivel de consum destul de obișnuit.
De asemenea există dovezi că nivelurile de nicotină din corpul cresc la aproximativ 20 de țigarete pe zi. Ceea ce înseamnă că fumătorii pot fi mai puțin motivați pentru consumul a mai multor țigări după ce au atins acest nivel. Cu toate acestea, există unele dovezi că mărimea ambalajului influențează atât consumul, cât și invers.
Numărul țigărilor dintr-un pachet variază în funcție de țară. În Canada, de exemplu, un pachet mediu vine cu 25. Spre exemplu, în Australia există pachete cu 26 sau 30 de țigări.
De la 1 august, românii plătesc cu 60 de bani mai mult pentru un pachet de țigări.
Citiți și: Război contra fumatului în Europa. Care este prima generație care ar putea rămâne fără tutun