Motivul pentru care șoferii ajung să scoată din buzunar mai mulți bani pentru RCA. Capcana legislativă în care cad majoritatea românilor atunci când își vând mașina

În ultima vreme foarte mulți români s-au trezit că trebuie să plătească RCA mai scump, asta deși nu au produs niciun accident rutier. Reprezentanții ASF spun că anul trecut au primit 99 de plângeri de acest fel și atrag atenția că majoritatea celor care s-au confruntat cu astfel de situații cad în aceiași capcană legislativă atunci când își vând mașina.
Alina Costache
22 feb. 2023, 14:00
Motivul pentru care șoferii ajung să scoată din buzunar mai mulți bani pentru RCA. Capcana legislativă în care cad majoritatea românilor atunci când își vând mașina

Motivul pentru care șoferii ajung să scoată din buzunar mai mulți bani pentru RCA. Este și cazul lui Daniel Ioan Florea din București care s-a trezit încadrat la o clasă bonus-malus superioară, asta deși spune că nu a produs niciun accident rutier.

Citește și Schimbări majore în piața polițelor RCA. Care este asigurătorul favorit al șoferilor români, după falimentul City Insurance

Motivul pentru care șoferii ajung să scoată din buzunar mai mulți bani pentru RCA

Atunci când a mers să se intereseze de ce trebuie să plătească suma uriașă pentru RCA, bărbatul a aflat cu stupoare că cumpărătorul mașinii sale pe care a vândut-o în urmă cu trei ani, nu a înmatriculat-o în termenul legal, a obținut polițe RCA în numele său și pe deasupra a produs mai multe accidente.

Când Daniel Florea a vrut să își cumpere o altă mașină, o dubiță Ford Transit, a rămas cu gura căscată atunci când asiguratorii îi cereau între 3.000 și 10.000 de lei pe an pentru un RCA. Iar atunci când a aflat că aceste ”oferte” vin pe fondul accidentelor făcute de cumpărătorul BMW-ului care apărea în continuare pe numele său și clasa sa bonus-malus a scăzut la o categorie foarte proastă a avut parte de un șoc.

„Eu mi-am făcut toate îndatoririle. Am semnat contract de vânzare-cumpărare și am făcut toate formalitățile de scoatere a autoturismului de pe numele meu la administrația financiară”, a spus Daniel Florea, pentru Libertatea.

Cu toate acestea, asigurătorii au emis polițe pe numele său fără ca el să știe și asta numai din cazuă că cel care a cumpărat mașina nu a înmatriculat-o pe numele său.

„Înainte, primeai numere roșii și erai obligat să îți înmatriculezi mașina în 30 de zile. Acum, nu l-a verificat nimeni timp de doi ani. Mai mult, asigurătorii au emis polițe pe numele meu, deși eu nu mai eram proprietarul mașinii. Este incredibil!”, a mai spus Daniel Florea.

Pentru a clarifica situația, bucureșteanul păgubit a contactat Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), care l-a informat că în 2021, City Insurance a emis o poliță pe numele său, iar în 2022, Asirom a făcut același lucru.

Între timp, Daniel Florea a contactat și asigurătorii cărora le-a trimis mai multe dovezi că a vândut mașina încă din 2022.

Sătul să se mai plimbe de la ușa unui asigurator la alta, bărbatul a făcut plângere la Parchet și o sesizare către Avocatul Poporului.

„Vă specific că problema nu este la asigurători, problema este în aparatul de stat și în lege, deoarece instituțiile nu colaborează între ele. Degeaba legea spune că noul proprietar este obligat să-și înmatriculeze mașina în termen de 90 de zile, dacă Poliția nu ia act de vânzarea acesteia”, a mai spus Daniel Florea.

În ciuda acestui fapt, instituțiile și companiile implicate în acest caz dau vina tot pepăgubit.

Asirom susține că a respectat legea și că polița a fost emisă pe numele persoanei din certificatul de înmatriculare al autoturismului, conform prevederilor Legii nr. 132/2017 (legea asigurărilor auto – n.r.), calitatea de asigurat având-o proprietarul sau utilizatorul unui vehicul. Prin urmare, Asirom a emis polița respectând toate prevederile legale.

De asemenea, reprezentanții companiei spun că este obligația vânzătorului să notifice asigurătorul atunci când își vinde mașina.

„Asigurătorul trebuie să fie informat despre faptul că un asigurat a înstrăinat autovehiculul asigurat, proprietarului revenindu-i obligația de a notifica Asirom despre înstrăinare și de a solicita restituirea diferenței de primă de asigurare aferentă perioadei rămase neexpirate, bineînțeles dacă nu s-au avizat daune, conform art. 7 și art. 8 din Legea nr. 132/2017”, au transmis reprezentanții Asirom.

În apărarea sa, bucureșteanul păgubit spune că legea nu îl obligă pe vânzător să facă acest lucru. Acest lucru îl susține și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care a transmis este obligația cumpărătorului să înmatriculeze mașina în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate.

Mai mult, ASF subliniază faptul că articolul din legea RCA în care se arată că un contract încetează la data la care proprietarul notifică asigurătorul de transmiterea dreptului de proprietate asupra mașinii.

„În situația în care fostul proprietar nu a notificat societatea de asigurare la momentul înstrăinării autovehiculului, ci la o dată ulterioară, respectiv după ce ia act de producerea unui eveniment rutier de către noul proprietar sau de aplicarea unui malus, este necesar ca acesta să notifice imediat societatea de asigurare și să îi pună la dispoziție documentele justificative din care să reiasă transferul dreptului de proprietate”, potrivit instituției.

ASF le atrage atenția vânzătorilor de mașini să treacă în talonul mașinii că aceasta a fost înstrăinată și le cere șoferilor să notifice asigurătorii cu privire la vânzarea unui automobil.

„ASF atrage atenția asupra faptului că situațiile de acest fel sunt de cele mai multe ori favorizate de practica, necunoașterea și buna credință ale celor care își vând vehiculele, aceștia înaintând cumpărătorului talonul, fără să completeze la rubrica specială faptul că vehiculul a fost înstrăinat, copii ale documentelor proprii de identitate, care sunt folosite de cumpărător ulterior la încheierea unui nou contract de asigurare, nu notifică asigurătorul RCA cu privire la transferul de proprietate și nu solicită încetarea contractului RCA”, se arată în răspunsul ASF.

Citește și Mare atenție, șoferi! Cei care sunt prinși la volan sub influența drogurilor sau a alcoolului riscă să rămână fără permis

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”