Motivul pentru care trebuie să eviți alcoolul și cafeaua pe timp de caniculă. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă

Pe timp de caniculă, oamenii sunt sfătuiți să ţină cont de anumite recomandări ale specialiştilor pentru a evita lipotimiile şi pentru a nu avea parte de stări de rău. Vezi toate detaliile.
Alina Costache
10 iul. 2024, 11:05
Motivul pentru care trebuie să eviți alcoolul și cafeaua pe timp de caniculă. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă

Temperaturile ridicate nu le creează probleme doar bolnavilor cronici, copiilor sau persoanelor în vârstă.

Iată câteva sfaturi pentru zilele caniculare ce vor urma, pe care le oferă medicul Sandra Adalgiza Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Citește și Anomalia unei noi legi! polițiștii, obligați să îi testeze pentru alcool și pe șoferii cu sticle de băutură goale în mașină: „Garcea este puțin spus“

Pe timp de caniculă, primul sfat pe care îl dau medicii este acela de a evita pe cât posibil plimbările prin zonele însorite sau activităţile care presupun efort fizic, în special în intervalul orar 11:00-18:00.

„Este necesar ca organismul să fie hidratat, să se evite alcoolul! De asemenea, este important ca în alimentaţie să găsească fructe şi legume proaspete. Este bine să se evite consumul de cafea. În plus, ca să poată trece cu bine perioada de caniculă, toată lumea ar trebui să facă două, trei duşuri pe zi”, spune dr. Sandra Alexiu pentru Radio România Actualități.

Indiferent de starea de sănătate a fiecăruia și de vârstă, medicul sfătuiește oamenii să nu iasă în spații aglomerate ale orele amiezii, să se hidrateze și să nu plece nicăieri fără o sticluță de apă.

Sandra Alexiu mai spune că atunci când folosim aerul condiţionat să avem grijă ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 5-6 grade Celsius.

„Să folosim aer condiționat, dar în aport indirect, deci nu să bată direct pe noi. Eventual, aparatul să fie pus într-o altă cameră și să nu bată direct pe noi. Și cu aerul condiționat trebuie să avem grijă, pentru că se usucă foarte mult aerul și sunt persoane care și din cauza asta nu tolerează aerul condiționat, din cauza uscăciunii”, spune specialistul, conform Româniaactualități.ro.

Pe lângă cele precizate anterior, medicii atrag atenția că temperaturile foarte mari, de peste 37 de grade, însoțite de umezeală, aduc după sine niște modificări pentru care omul nu este adaptat.

Alcoolul este de multe ori asociat cu relaxarea și socializarea, însă consumul acestuia în zilele caniculare poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății.

Alcoolul poate agrava deshidratarea

În contextul temperaturilor extreme, organismul uman este deja supus unui stres considerabil, iar adăugarea alcoolului poate amplifica riscurile.

Consumul de alcool în zilele caniculare este periculos din mai multe motive.

Dacă nu știai, alcoolul poate agrava deshidratarea, poate interfera cu capacitatea organismului de a se răcori și poate crește riscul de insolație și alte afecțiuni legate de căldură.

Pentru a te proteja în zilele extrem de calde, este recomandat să eviți alcoolul și să te concentrezi pe hidratarea corespunzătoare cu apă și băuturi electrolitice.

Pentru a înțelege de ce alcoolul este periculos în zilele caniculare, este esențial să cunoști modul în care acesta afectează organismul în mod normal.

Diureza crescută: Alcoolul are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează producerea de urină. Acest lucru poate duce la deshidratare, un risc major în zilele caniculare.

Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale și senzația de căldură excesivă. Interferența cu termoreglarea.

De altfel, alcoolul afectează capacitatea organismului de a regla temperatura internă, perturbând mecanismele naturale de răcire precum transpirația.

Te-ar putea interesa și Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei o singură bere! Iată ce alcoolemie ai în sânge și cât de grav este dacă te urci la volan

Oamenilor li se recomandă, de asemenea, ca pe caniculă să consume ceaiuri, apă, sucuri naturale, nu însă şi produse alcoolice.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!