Coca-Cola îmbuteliată în peturi cu capace galbene nu are un gust diferit de cea aflată în peturile cu capace roșii. Explicația apariției capacelor de culoare galbenă este alta și o vom reda în rândurile următoare.
Capacele galbene nu sunt o simplă alegere întâmplătoare. Ele apar în fiecare primăvară și au o semnificație profundă. Capacele galbene fac parte din celebrarea anuală a Paștelui evreiesc (Pessah), o sărbătoare importantă în tradiția evreiască.
Pe durata Paștelui evreiesc, persoanele care respectă tradițiile acestei sărbători evită anumite alimente, cum ar fi chametz (cereale fermentate) și kitniyot (leguminoase). Aici intervine un aspect esențial legat de ingredientele din compoziția Coca-Cola.
În mod obișnuit, Cola utilizează sirop de porumb ca îndulcitor. Însă, în timpul Paștelui, porumbul, care este considerat un tip de leguminoasă, nu este permis. Prin urmare, Coca-Cola își modifică rețeta pentru a respecta aceste reguli. Capacul galben de pe sticlă indică faptul că această variantă de Cola este îndulcită cu zahăr adevărat, și nu cu sirop de porumb, făcând-o potrivită pentru consumul în timpul Paștelui.
Această ediție specială de Cola este, într-adevăr, fabricată în mod specific pentru Pessah, dar ne duce și înapoi în timp. Înainte de 1980, Coca-Cola folosea zahăr pentru îndulcire, și nu sirop de porumb.
Sticlele cu capac galben vă oferă astfel șansa de a experimenta gustul Coca-Cola așa cum era el cu peste patru decenii în urmă.
Inițial, delicioasa băutură avea anumite virtuți medicinale și era vândută în farmacii ca soluție calmantă pentru durerile de cap și nervozitate.
Băutura era comercializată și consumată ca un stimulent și asta deoarece, în rețeta originală, era inclusă o mică cantitate de cocaină.
Începând cu anul 1903, aceasta a fost înlocuită cu cofeină, iar în aceeași perioadă, brandul a renunțat la revendicările sale medicinale, transformând produsul într-o băutură răcoritoare. Astăzi, în compoziția sa regăsim sirop de porumb și zaharoză, amestecate cu diverse extracte de vanilie, scorțișoară, nucșoară, portocală și lămâie.