Surse din partidul Uniunea Salvați România (USR) spun că poate cel mai mare obstacol în calea candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei este intoleranța (sau prea puțina toleranță) pe care acesta o are față de drepturile minorităților sexuale.
Nicușor Dan s-a arătat în repetate rânduri intransigent în această problemă. „Cel mai bun exemplu este chiar demisia sa din partid, după ce nu a reușit să ne determine să susținem PSD-ul pentru redefinirea familiei în Constituție”, au dezvăluit pentru ziarul Cetățeanul surse avizate din USR.
„E o chestiune de onoare și asta antrenează demisia mea din USR. Nu e nimic dramatic, este o construcție cu mulți oameni și în construcția aceasta a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o anumită direcție. Nu cred că este o direcție bună. Le urez succes. Rămân disponibil pentru politica românească și pentru USR. Dacă se reconsideră poziția privind familia tradițională, revin”, declara Nicușor Dan la 1 iunie 2017, scrie cetateanul.ro.
Atitudinea lui Nicușor Dan nu s-a schimbat de atunci cu adevărat, dar rigiditatea sa are rădăcini vechi.
Este de notoritate între membrii USR faptul că Nicușor Dan și-a asumat în scris, încă din anul 2000, aversiunea față de drepturile și libertățile sexuale.
„Naționalismul meu ideologic este sentimentul de identificare a membrilor comunității naționale cu valorile culturale tradiționale și opțiunea pentru primatul acestora în fața altor valori culturale. Un exemplu la îndemână. Sunt împotriva acceptării comportamentului homosexual în spațiul public, în România. Consider că aceasta ultragiază valorile tradiționale și, astfel, identitatea mea colectivă, legitimă”, este articolul lui Nicușor Dan, din revista Dilema nr. 371, din 24 martie 2000.
În urmă cu 4 ani, chiar înainte de scrutinul pentru fotoliul de primar general, pe care avea să-l piardă în favoarea Gabrielei Firea, candidatul din partea USB (USR-ul de astăzi) își punea cenușă în cap, spunând că a trecut mult timp de când a scris acel articol, iar acum are cu totul alte opinii.
„În primul rând, e un articol scris în anul 2000. În al doilea rând, articolul nu era împotriva homosexualităţii, ci era o opinie între majoritate şi minoritate în spaţiul public, identică cu chestiunea icoanelor în şcoli. Mi-am schimbat însă între timp această opinie şi sunt deschis faţă de toate minorităţile”, declara Nicușor Dan în 2016, după ce și-a dat seama că toată lumea iese la vot, inclusiv minoritățile sexuale.
Un an mai târziu, Nicușor Dan își făcea bagajele din USR tocmai pentru că nu a reușit să fie „deschis faţă de toate minorităţile”.