Guvernul local din Saskatchewan a transmis o scrisoare autorităţilor federale pentru a le cere să întrerupă procedurile de deportare a unei menajere originară din România şi a fiicei acesteia, relatează publicaţia The Starphoenix.
Ministrul Economiei şi ministrul Sănătăţii din regiunea Saskatchewan au scris ministrului federal al Cetăţeniei, Imigraţiei şi Multiculturalismului, Jason Kenney, afirmându-şi susţinerea totală faţă de Eniko Reka Kincses şi fiica acesteia, Boglarka şi cerând să i se ofere acesteia permisul de şedere permanentă, astfel încât „Kincses să devină un menbru contribuitor spre beneficiul Saskatchewan”.
Familia Kincses a emigrat din România în Canada în 2009 prin „Provincial immigrant nominee program”, însă se confruntă cu obligaţia de a părăsi Canada, deoarece autorităţile federale au decis că Boglarka este „incompatibilă medical”, din cauza paraliziei cerebrale. Această procedură se impune de fiecare dată când autorităţile federale consideră că un imigrant ar beneficia de ajutoare sociale sau medicale peste medie, în următorii 10 ani.
Misiunea femeii şi avocatului acesteia a fost să demonstreze că tânăra nu are nevoie de medicamente, nu are nevoi medicale speciale, iar familia ei nu a accesat niciun serviciu social în ultimii patru ani în Sakatoon. Paralizia cerebrală nu este o boală progresivă, prin urmare nevoile fetei nu vor creşte.
În plus, dorinţa mamei de a deschide un centru privat de îngrijire a copiilor invalizi a fost văzută cu ochi buni de către autorităţile locale, care consideră că aceasta va aduce un beneficiu economiei şi va oferi un spaţiu de lucru pentru aceia care deseori ocupă locurile extrem de scumpe din spitale.
„Aş vrea să pun accent pe costul medical şi social minim de care ar avea nevoie Boglarka, contrabalansate mult de beneficiile de a o avea pe Kincses ca locuitor permanent al Saskatchewan”, apare în scrisoare. „Premierul Brad Wall a pus accent pe nevoia de angajaţi competenţi şi de servicii de calitate pentru persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Pupen Pandya, vice-ministru al muncii în cadrul Ministerului Economiei.
Peste 200 de persoane şi-au arătat susţinerea semnând o petiţie prin care speră să determine autorităţile federale să anuleze ordinul de deportare, care include un bilet într-un avion care decolează miercuri la ora 05.00 (13.00 ora României).
Joyce Phillips, directorul regional al Consiliului Vocaţional din Saskatchewan, este de părere că îngrijitorii „lucrează pentru cei mai vulnerabili dintre oameni. Este o necesitate absolută şi există o mare penurie”.