Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, a anunțat joi într-un discurs o serie de modificări radicale ale regimului de taxe și impozite în UE, conform G4Media.
Revizuirea modului de taxare din domeniul energiei are ca scop descurajarea folosirii combustibililor fosili (motorină şi benzină). Gentiloni a anunţat şi o altă schimbare a taxării la nivelul Uniunii Europene ce vizează introducerea unui prag minim al impozitării companiilor. Scopul implementării măsurii este descurajarea comportamentului statelor care fac dumping fiscal, precum Irlanda.
O asemenea măsură poate fi problematică și pentru România, care are unele dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor, notează sursa citată.
Mai mult, Comisia Europeană va propune un nou mecanism de taxare a importurilor din afara Uniunii Europene, având la bază componenta de mediu a produselor importate. Astfel, taxele vor creşte cu cât emisiile de carbon emise la producerea unor bunuri sunt mai mari.
Comisarul european pentru Economie a anunţat că actuala politică de taxare a produselor energetice din UE nu respectă noua politică europeană care are în centru protejarea mediului și transformarea blocului comunitar într-o zonă cu amprentă neutră de carbon până în 2050.
În urma adoptării noii politici cunoscute sub numele Green Deal (Pactul ecologic european), Comisia Europeană va propune în curând revizuirea radicală a Directivei pentru Taxarea Energiei (Energy Tax Directive), adoptată acum 17 ani, a anunțat comisarul Gentiloni.
”Trebuie să eliminăm subvențiile implicite pentru combustibilii fosili și exceptările de taxare pentru industriile aviatice și maritime – care sunt în contracție totală cu agenda noastră de protecția mediului”, a spus comisarul Paolo Gentiloni într-un discurs la Bruxelles, conform G4Media.
În plus, oficialul european a spus că ”taxarea este un instrument puternic pentru a orienta comportamentul producătorilor și consumatorilor. Deci trebuie să folosim taxarea pentru a reduce emisiile de carbon și a promova alegeri mai sustenabile”. El a făcut apologia taxelor de mediu, spunând că se numără printre taxele care susțin creștere economică.