„FRAS decide amânarea tuturor competițiilor automobilistice de pe teritoriul României până la 31 martie, deşi există etape care, la acest moment, au toate avizele necesare desfăşurării, aşa cum este cazul Promo Rally, a primei etape din CNVC2, a primelor două etape din CN de Time Attack şi a două evenimente restricţionate de off-road. Un calendar cu noile date de desfăşurare va fi prezentat în urma consultării cu organizatorii”, a anunțat federația pe site-ul oficial.
Pe lângă etapele care trebuiau să aibă loc până la 31 martie, FRAS a anunțat că au fost amânate și etapa de Super Rally, de la Galați, programată pe 4 martie, dar și etapa de drift, de la București, programată pentru perioada 25-26 aprilie. Startul Campionatului Național de Raliuri ar putea fi și el afectat, Raliul Bucovinei, runda joker din 2020, putând fi reprogramată pentru 5-6 iunie, însă decizia se va lua sub rezerva reanalizării situației în următoarea perioadă.
„Nu îmi plac știrile astea, am făcut tot ce am crezut că se poate face pentru a păstra sportul auto funcțional, dar cred că prevenția e cea mai bună acum și nu aș putea să trăiesc cu gândul că dorința noastră comună de a face motorsport poate aduce, involuntar, expunerea și îmbolnăvirea sportivilor sau spectatorilor. Partea frumoasă este că în cel mai scurt timp vom lansa Campionatul Național de Digital Motorsport, dedicat în primul rând sportivilor noștri licențiați care știm că s-ar putea plictisi acasă în perioada care urmează”, a declarat președintele FRAS, Norris Măgeanu.
Federația Română de Automobilism Sportiv a mai stabilit și o serie de măsuri obligatorii pentru organizatorii de etape, după cum urmează:
Federaţia stabileşte următoarele măsuri obligatorii, care se adaugă la cerinţele Caietului de sarcini pentru organizatorii de competiţii din 2020:
– să stabilească legături directe cu autorităţile de sănătate publică locale şi naţionale, precum şi cu furnizorul local de servicii de sănătate pentru eveniment.
– evitarea aglomerării de persoane şi respectarea numărului maxim permis la eveniment (eşalonarea sosirilor, devierea plecărilor, minimizarea adunării la instalaţiile sanitare, ariile de distribuţie de alimente şi apă, păstrarea de locuri libere între participanţi/spectatori).
– în locaţia evenimentului, trebuie să existe suficiente provizii pentru personalul şi participanţii la eveniment, cum ar fi produse de dezinfectare a mâinilor, care conţin cel puţin 60% alcool, prosoape şi şerveţele de hârtie, coşuri de gunoi.
– stabilirea unor zone de izolare la faţa locului pentru a proteja ceilalţi participanţi în cazul persoanelor care prezintă febră şi alte simptome tipice ale infecţiei cu COVID-19 în timpul evenimentului.
– să cunoască unitatea medicală unde poate fi tratat orice participant al evenimentului care manifestă simptome asemănătoare COVID-19 şi cum va fi transportat.
– să solicite participanţilor înscrişi la eveniment să nu participe dacă au simptome tipice ale infecţiei cu COVID-19.
– să fie în legătură cu direcţiile de sănătate publică şi să faciliteze schimbul de informaţii despre toţi participanţii simptomatici.