„Îl vedem pe domnul senator al PNL, dar şi ministru în Cabinetul Ponta, domnul Haşotti, ieşind într-un miting de susţinere a unui primar, primarul din Năvodari, care este sub cercetare penală în acest moment pentru corupţie. Aşteptăm ca prim-ministrul să-şi dea seama de gravitatea acestui fapt şi să-l demită urgent pe ministrul care încalcă orişice lege în picioare, numai vorbesc de bunul simţ politic”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu, citat de către agenţia Mediafax.
Aproximativ 500 de persoane au participat, duminică, la Năvodari, la un miting pentru susţinerea primarului Nicolae Matei, arestat pentru fapte de corupţie, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, şi viceprimarul liberal al oraşului îndemnându-i pe oameni să fie alături de edil şi să lupte pentru acesta.
Oamenii s-au strâns în centrul oraşului şi au purtat pancarte cu mesaje precum „Ne vrem primarul înapoi”, „Dacă arestaţi nevinovaţi, arestaţi-ne şi pe noi”, „Năvodărenii vă iubesc şi vă susţin”, „Libertate pentru Matei”, „Daţi-ne omul, daţi-ne viaţa” şi au scandat „Matei, Matei”, dar şi „libertate, libertate”.
Printre cei aflaţi la mitingul de susţinere a primarului PSD Nicolae Matei s-au aflat şi ministrul Culturii, senatorul PNL Puiu Haşotti, preşedintele organizaţiei judeţene Constanţa a PNL, Gheorghe Dragomir şi deputatul liberal Mihai Lupu, care s-au adresat oamenilor spunându-le că edilul trebuie să fie cercetat în libertate, iar localnicii trebuie să lupte pentru el.
Tribunalul Bucureşti a decis, pe 15 noiembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Năvodari, Nicolae Matei, în dosarul în care este acuzat de dare de mită.
Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicolae Matei. Decizia poate fi contestată de primarul din Năvodari la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe primarul din Năvodari că, în perioada iunie-octombrie 2012, i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în acestea, considerând că sunt „abuzive, nejustificate şi motivate politic”.
Nicolae Matei i-ar fi promis ofiţerului de poliţie o recompensă, „materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de aceşti intermediari. Conform contractelor, preţul acestor terenuri este de 59.000 de lei”, a precizat DNA.
Avocatul lui Nicolae Matei, Petre Buneci, a declarat că toate acuzaţiile sunt probate prin nişte interceptări şi „câteva post-it-uri” care nu au mare relevanţă în dosar.
Acesta a subliniat că nu era posibil ca Nicolae Matei să încerce să îi ofere mită comisarului şef, atâta vreme cât între cei doi exista o duşmănie cunoscută la nivel public.
Avocatul a mai spus că persoana care s-a ocupat de intermedierea vânzării terenurilor ce ar fi fost oferite drept mită, în suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, era de fapt un ofiţer infiltrat de către anchetatori.
Buneci a arătat că între probele procurorilor se numără şi o serie de interceptări, care însă, în opinia sa, nu ar avea nicio relevanţă. Avocatul a precizat că, în transcrierea înregistrărilor ambientale, doar poliţistul este cel care vorbeşte şi, practic, îl instigă pe Nicolae Matei, iar în dreptul clientului său apar doar puncte de suspensie.
Avocatul a mai arătat că primarul din Năvodari nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor.
Nicolae Matei este membru PSD şi primar al oraşului Năvodari din 2008.