„Dacă MRU a mâncat bine pe banii noştri, după cum titraţi dumneavoastră pe ecran, atunci fiţi convinşi că au mâncat bine şi preşedintele Comisiei Europene, şi preşedinţi de stat şi şefi de Guvern care ne-au ajutat să intrăm în Uniunea Europeană. În toată perioada premergătoare aderării la UE, inclusiv în 2001-2004, pentru fiecare eveniment de politică externă nu a existat alt calcul decât cel al efectului diplomatico-politic”, a declarat fostul prim-ministru.
El a precizat că aderarea UE a presupus o activitate diplomatică intensă ce au făcut ca unele cheltuieli să fie necesare, dar în limitele legii. „Cheltuielile de protocol al Ministerului Afacerilor Externe sunt verificate de către Curtea de Conturi. Cer MAE să precizeze exact evenimentele la care au fost aceste sume alocate şi vreau să cred că există diponibilitatea de a preciza cheltuielile de protocol ale MAE din 1990 încoace”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu la România TV.
Acesta a spus din nou că reprezentarea pe plan extern a României, inclusiv la recepţii presupune anumite standarde. „Cum vă imaginaţi o recepţie diplomatică? Cu bere la sticlă de plastic şi cu mici?”, a exclamat MRU. Fostul premier a spus că nu a utilizat niciodată fonduri publice pentru activitate destinată confortului şi uzului personal. „Câtă vreme sunt cinstit li se poate dovedi că sunt cinstit, dorm liniştit noaptea”, a mai spus Ungureanu.
Cele mai mari cheltuieli de protocol pentru un eveniment organizat de către Ministerul Afacerilor Externe au avut loc pe 1 februarie 2007. Este vorba de un concert şi o recepţie organizată de MAE la o lună după intrarea României în Uniunea Europeană ce a costat 134.300 de lei.
Cele mai scumpe recepţii au fost organizate în perioada în care Mihai Răzvan Ungureanu a fost ministru de Externe, decembrie 2004 – martie 2007. Pe lângă concertul şi recepţia din februarie 2007, costuri mari au presupus şi recepţiile de Crăciun din 2005 şi 2006 organizate pentru corpul diplomatic, 129.101 lei, respectiv 128.185 lei.