„Oricând suntem deschişi pentru o colaborare pe teme de natură civică care să intereseze publicul larg, iar la nivelul partidului nu cred că există nicio oprelişte în a identifica punctele de interes comun şi, pe baza unui protocol, să putem acţiona împreună, să ne unim forţele. Deci, principial, nu este absolut niciun fel de problemă”, a punctat Ungureanu, la o dezbatere pe tema Legii urbanismului.
În opinia lui Ungureanu este important să se prevină fragmentarea dreptei.
„Nu vorbim de porţiuni de electorat ca şi cum ar fi bucăţi dintr-o plăcintă din care fiecare încearcă să ia ceva şi nici nu este o nuntă cu o singură mireasă şi foarte mulţi miri. Este, până la urmă, reprezentarea politică adecvată a unor milioane de cetăţeni români care aşteaptă un răspuns alternativ corect la ceea ce face astăzi puterea. Un răspuns bine construit, articulat, vizionar, un răspuns construit pe principii de dreapta, nu pe principii socialiste şi care, în eventualitatea înlocuirii celor de la putere, să poată opri dezastrul şi să asigure prosperitatea României”, a afirmat Ungureanu.
El a precizat că modelul Mişcării Populare este de fapt modelul generat de Iniţiativa Civică, de centru-dreapta, acum aproape un an de zile. „A apărut iniţiativa, iar în două luni a generat propriul proiect politic care a fost Partidul Forţa Civică”, a mai spus Ungureanu.
Consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu, a anunţat pe site-ul său declanşarea procedurilor de înfiinţare a Fundaţiei „Mişcarea Populară”. Imediat, un alt consilier, Sebastian Lăzăroiu, şi-a anunţat adeziunea la „Mişcarea Populară”.
La scurt timp de la anunţarea înfiinţării Mişcării Populare, trei consilieri prezidenţiali şi-au anunţat intenţia de a se alătura fundaţiei. Este vorba despre Sebastian Lăzăroiu, Iulian Chifu şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.
Marca „Mişcarea Populară” a fost înregistrată la OSIM, în 2011, de către Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu.