„În prezent, la nivelul judeţului Suceava se înregistrează un număr crescut de cazuri de meningită virală, conform unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică. Cazurile de îmbolnăvire au fost consemnate în ultimele două săptămâni în mai multe colectivităţi de copii şcolari şi preşcolari din municipiul Suceava”, precizează MS.
Până sâmbătă, 16 iunie 2012, la nivelul judeţului s-au înregistrat 42 de cazuri de meningită, din care 36 in municipiul Suceava.
Dintre cele 36 cazuri, un număr de 18 cazuri (17 copii şi un adult) constituie un focar într-o gradinita din municipiu, care a generat alte zece cazuri de meningită virală secundare în colectivităţi de copii şcolari şi preşcolari din oraşul Suceava. Restul de opt cazuri din municipiul Suceava nu au legatură epidemiologică directă cu focarul şi nici între ele.
S-au mai înregistrat şi alte şase cazuri de îmbolnăvire în diferite localităţi ale judeţului, fără nicio legătura cu cazurile din municipiul Suceava. Dintre acestea numai trei constituie un focar, într-o localitate rurală din judeţ.
Rezultate preliminare ale probelor biologice de la focarul iniţial din municipiul Suceava confirmă îmbolnavire cu enterovirus.
Enterovirusurile circulă în sezonul cald (primăvara-vara), se transmit pe cale fecal-orală, prin mâini murdare, alimente şi obiecte contaminate, mai ales în colectivităţile de copii, transmiterea fiind favorizată de deficienţe de igienă personală (spălatul mâinilor).
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceva au intensificat supravegherea epidemiologică la nivelul judeţului în special în colectivităţile de copii, pentru a identifica şi alte cazuri şi au diseminat recomandări de prevenire a creşterii numarului. Totodată, DSP Suceava a derulat activităţi de dezinfecţie în colectivităţi şi a distribuit substanţe dezinfectante.
Pentru a preîntâmpina apariţia unor noi focare, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor si sa respect regulile de igiena individuala (spalarea pe maini inainte de masa, dupa diverse activitati, dupa folosirea toaletelor), spalarea riguroasa a fructelor si legumelor inainte de consum, evitarea scaldatului in locuri neamenajate si necontrolate, consumul de apa de baut numai din surse sigure, colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer.
Conform raportului INSP, la nivelul naţional nu se înregistrează epidemie de meningită virală.