„Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcția de Sănătate Publică Argeș, situația acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Pitești încă din data de 13 februarie, când copilul a fost a adus de părinți pentru consult de specialitate, acuzând febră și scaune diareice. Cu această ocazie, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinți la o clinică privată din București, unde au fost efectuate o serie de analize. La data de 21.02.2016, ora 8,30, copilul s-a prezentat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, unde a fost consultat și i s-a pus diagnosticul de ‘enterocolită dizenteriformă și rectoragii’. Pentru excluderea patologiei chirurgicale, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a ajuns la ora 8,59, potrivit fișei pacientului de la Unitatea de Primiri Urgente a acestui Spital. Ca urmare a investigațiilor derulate la această unitate spitalicească, a fost exclusă patologia chirurgicală, recomandându-i-se revenirea la Institutul Matei Balș, unde copilul era așteptat în vederea internării”, precizează MS în comunicatul citat.
Totodată, MS arată că în aceeași zi părinții au transportat copilul la Spitalul Victor Babeș, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat iar după ce s-a efectuat o nouă serie de investigații, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, adenovirus absent, Salmonella absent, Shigella absent, i s-a recomandat tratament simptomatic și revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acută.
MS adaugă că marți, 23 februarie, la orele 22,18, părinții s-au prezentat cu copilul la UPU din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, unde pacientul a fost diagnosticat cu ”boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% și sindrom febril asociat”.
„Copilul a fost internat, iar în urma investigațiilor s-au constatat semne de infecție, deși rezultatul coproculturilor s-a menținut negativ”, se mai arată în comunicatul citat.
MS mai arată că miercuri, la ora 12,20, conform datelor DSP Argeș, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie București, fără a se raporta cazul către Direcția de Sănătate Publică Argeș, în conformitate cu reglementările în vigoare.
„În aceeași zi, în jurul orei 15,00 pacientul a ajuns la Spitalul Marie Curie, unde a fost internat la Secția de Nefrologie. Au fost recoltate analizele de sânge și coproculturi, în urma cărora s-au evidențiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Din coprocultură, în urmă testării, s-a pus pus în evidență prezenta Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli. Pacientului i s-au administrat soluții de reechilibrare hidroelectrolitică, plasmă, masă trombocitară, în vederea instalării cateterului de dializă peritoneală. Starea pacientului este stabilă, însă prognosticul este rezervat”, adaugă MS.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a solicitat public, miercuri, demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitești sau demiterea acesteia de către autoritățile publice locale în a căror administrare și responsabilitate se află unitatea spitalicească.
Citeşte şi Încă un copil cu sindromul hemolitic-uremic, transferat la Bucureşti