Mucenici moldoveneşti, cele mai delicioase reţete de mucenici. Secretul gospodinelor din Bucovina

MUCENICI MOLDOVENESTI: În Moldova, aceştia nu sunt fierţi, ci făcuţi dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor. 
Alina Costache
08 mart. 2018, 10:07
Mucenici moldoveneşti, cele mai delicioase reţete de mucenici. Secretul gospodinelor din Bucovina

Mucenicii moldoveneşti se prepară pe data de 9 martie de femeiele din Moldova şi nu numai. Aceşti colăcei glazuraţi şi presăraţi cu nucă se prepară şi în alte zone din România. Mucenicii moldoveneşti au forma cifrei 8, un simbol pentru divinitate şi infinit.

Ingrediente:

– 100 de grame de zahăr alb / brun
– 450 de ml de lapte
– 50 de ml de ulei
– 3 ouă
– 50 de grame de drojdie proaspătă, cumpărată chiar în ziua preparării
– un kg de făină albă
– esenţă de vanilie
– coaja de la o lămâie întreagă.

Mai ai nevoie de 400 de ml de apă, 150 de grame de zahăr, esenţă de vanilie şi coajă de portocală pentru sirop. Pentru decor se foloseşte nucă rasă şi miere, potrivit one.ro.

Mod de preparare: Puneţi toate ingredientele într-un castron şi amestecaţi. Se frământă aluatul de mucenici moldoveneşti cu mâna sau cu mixerul. Ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales laptele. După ce aluatul a crescut, modelaţi mucenicii moldoveneşti în formă de 8 şi ungeţi cu ou înainte de a-i pune la cuptor aproximativ 40 de minute, la 200 de grade. După ce i-aţi scos din cuptor, lăsaţi-i să se răcească, apoi ungeţi cu miere şi adăugaţi nuca rasă.

 
 
MUCENICI MOLDOVENESTI, reţeta de Mucenici moldoveneşti
 
Ingrediente:
 
1 kg de faină
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
Coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie
 
Pentru ornat:
 
250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom 
 
Pentru sirop:
 
200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.
 
Mod de preparare:
 
1. Se face maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru un sfert de oră.
 
2. După ce a crescut, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. Se adauga laptele în timp ce frământam, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen.
 
3. Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.
 
4. Până creşte aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.
 
5. Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri.
 
6. Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se gau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie!
 
7. După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.
 

Prepararea mucenicilor sau a „sfințișorilor”, așa cum se mai numesc ei în partea Moldovei, reprezintă o tradiție pe care gospodinele o respectă în fiecare an, la data de 9 martie.

În alte zone ale țării, mucenicii se prepară sub forma unei supe, amintind astfel de lacul înghețat în care au fost aruncați cei 40 de mucenici de către Agricola, guvernatorul Armeniei, în Moldova, gospodinele se trezesc de dimineață și prepară un aluat din care mai apoi modelează mucenicii moldovenești.

Mucenici moldovenești, rețeta simplă. Secretul

Mucenicii moldovenești sunt un adevărat deliciu și merită să fie încercați, mai ales că rețeta este una foarte simplă și nu are nevoie de foarte multe ingrediente pentru a fi preparată. Secretul constă în depozitarea făinii într-un loc cald, astfel încât să fie la temperatura camerei atunci când o folosești. După ce ai făcut acest lucru, pune făina într-un bol și în mijlocul ei fă o gaură.

În așteptarea sărbătorii Sfinților 40 de mucenici din 9 martie, vă prezentăm o rețetă delicioasă de mucenici de post.

Cu ajutorul acestei rețete vei obține rapid șase porții din cei mai gustoși mucenici moldovenești, fără să cheltui banii pe ingrediente scumpe. Timpul de preparare este de 40 de minute iar cel de gătire de 45 de minute.

Ingrediente mucenici moldovenești sau sfințișori

  • 500 g făină
  • 25 g drojdie
  • 70 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 260 ml apă
  • 1 praf de sare
  • coajă de portocală sau de lămâie
  • 150 g nucă măcinată
  • 5 linguri de miere

Mod de preparare

Dizolvă drojdia în apă călduță, alături de zahăr. Pune amestecul în gaura pe care ai făcut-o anterior, alături de coaja de portocală, praful de sare și amestecă totul foarte bine. Pune apoi uleiul și frământă aluatul până când acesta devine elastic.

Aluatul se împarte în mai multe fâșii și se modelează în formă de 8. După ce ai făcut acest lucru, lasă mucenicii să crească timp de o oră. După ce timpul s-a scurs, unge fiecare colăcel cu apă călduță și pune-l la cuptor aproximativ 20 de minute. Mucenicii calzi se ung cu miere și se servesc cu multă nucă.

Această rețetă de mucenici moldovenești se prepară rapid și este potrivită și pentru cei care țin post și asta pentru că nu conține lapteouă sau alte produse de origine animală.

Ingrediente mucenici de post:

– 700 gr. făină
– 100 gr. zahăr
– 2 linguri miere de albine
– 50 gr. margarină
– 4 linguri ulei
– 25 gr. drojdie proaspătă
– 300 ml apă
– coajă rasă de lămâie și portocală
– zahăr vanilat

Ingrediente sirop:
– 1 linguriță de zahăr
– 4 linguri de apă
– miere de albine
– nucă prăjită și măcinată
– zahăr vanilat

Mode de preparare mucenici de post:

Fierbem zahărul, mierea, zahărul vanilat și coaja rasă de citrice. După ce a fiert, lumă de pe foc și lăsăm să se răcească. Apoi topim margarina cu uleiul și o lăsăm să se răcească.

Dizolvăm drojdia în apă călduță, cu o linguriță de zahăr și lăsăm compoziția să dospească 10-15 minute.

Cernem făina într-un vas, facem o adâncitură în mijloc și punem drojdia. Apoi începem să frământăm, adăugând pe rând siropul de zahăr și margarina topită. Aluatul trebuie frământat până nu se mai lipește pe mâini. Acoperim cu folie alimentară și lăsăm la crescut, într-un loc ferit de curent.

După ce a crescut, punem aluatul pe masa unsă și frământăm până scoatem aerul din aluat. Apoi îl împărțim în 14 bucăți. Fiecare bucățică de aluat se face un rulou lung, pe care îl împărțim în jumătate și îl împletim, formând un cerc pe care îl răsucim în forma cifrei 8.

Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, așezăm mucenicii și îi lăsăm să crească 20 de minute. Îi ungem cu siropul de zahăr și îi punem în cuptor pentru 30 de minute, la fac potrivit (180 grade). După ce se răcesc puțin, îi ungem cu miere de albine și îi trecem prin nucă. Poftă bună!

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Alimentele pe care medicii neurologi nu le consumă niciodată. Mulți români le cumpără, deși pot fi periculoase
Capital.ro
Cutremur la Casa Regală. S-a sinucis. Ea a fost un războinic feroce. A fost o luptătoare
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Furtunile lovesc jumătate din țară, inclusiv Capitala. Vânt turbat și ploi torențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte