‘În prima parte a vieţii mele profesionale, în anii 71 – 79, am tot vorbit despre tot felul de crize şi am această repulsie faţă de acest cuvânt. Înainte de 1989 capitalismul era în criză, iar socialismul într-un succes deosebit. Am asistat la multe crize. Din criză în criză am tot crescut. Aşa s-a format Europa. Din toate aceste crize, din 1971 şi până în 1989 a apărut moneda unică, singura de acest fel pe care a cunoscut-o omenirea’, a arătat Isărescu.
Ce înseamnă criza, a întrebat retoric guvernatorul Băncii Centrale, care a subliniat că acest cuvânt a fost des repetat de preşedintele Traian Băsescu, în discursul său de miercuri seară.
‘Azi l-am ascultat pe preşedinte şi am făcut o analiză de text. Cuvântul criză a fost cuvântul pe care l-am auzit cel mai des. Criză, criză’, a spus guvernatorul
Isărescu apreciază că termenul recesiune este mai potrivit.
‘O să ieşim şi din recesiunea aceasta. Ce va rămâne atunci din criză? Un sentiment general cum că nu ne-a fost mereu bine’, a arătat Isărescu.
Acesta a explicat, pe de altă parte, cum poate interpreta cuvântul criză atunci când se vorbeşte despre moneda naţională.
‘Am constatat că leul este foarte în criză şi este prea stabil. Atunci când s-a apreciat leul, exportatorii mai că ne-au spart geamurile la BNR. Şi atunci întreb, când a fost criză, când leul s-a depreciat sau când leul s-a apreciat?’, a spus Mugur Isărescu.
Într-o exprimare plastică Isărescu a lăsat auditoriul să tragă singur concluziile.
‘Oare când ieşim din criză? Când eşti în criză? Când faci un chef mare şi întreci măsura, sau a doua zi dimineaţă, când te apucă mahmureala?’, a spus acesta, arătând că titlul cărţii scrise de consilierul său reflectă foarte bine ce se întâmplă azi.