Mugur Isărescu, avertisment despre creșterile salariale la ultimul raport al BNR privind inflaţia. „Avem o creștere a salariului mediu brut, alimentată tot mai mult și de alți factori, de majorarea salariului minim și de salarii din sectorul public. Suntem pentru creșteri salariale, dar datele sunt decorelate și dacă sunt decorelate semnificativ cu creșterea productivității, diferența se duce fie în deficitul extern, deficitul de cont curent, fie într-o inflație mai mare. Economia funcționează și se autoreglează, însă, din păcate, cu inflație și deficite mai mari”, a spus Mugur Isărescu la conferința de presă.
Precizările au fost făcute în contextul în care, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va fi de 4.050 de lei, adică echivalentul a 2.500 lei net lunar. Potrivit prognozei prezentate în timpul conferinței de presă, BNR a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an (de la 4%, la 4,9%) şi a previzionat că rata inflației va coborî la 3,7% la finalul primului trimestru din 2025, iar la sfârșitul anului viitor va scădea până la 3,5%.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că majorarea TVA are un impact inflaţionist şi se va duce în preţuri. ”Opt la sută este deja un deficit extern foarte mare. Ţara poate să trăiască, dar mai chinuit sau mult mai chinuit cu deficite de asemenea amploare”, a declarat el.
Veste bună pentru creditele românilor! BNR a menţinut dobânda-cheie, în ședința de vineri
Mugur Isărescu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce s-ar întâmpla în cazul creşterii TVA de anul viitor la 20 sau 21% şi dacă poate fi o măsură de ajustare şi de corecţie.
”Categoric, când s-a făcut ajustarea cealaltă s-a făcut în principal pe bază de TVA, cu toate că iniţial s-a spus că se mai taie veniturile. Dar până la urmă s-a ajuns la TVA. Majorarea TVA-ului are impact inflaţionist. Se duce în preţuri”, a transmis Isărescu.
Prezentare_RaI noiembrie 2024Isărescu a adăugat că opt la sută este un deficit extern foarte mare. ”Opt la sută este deja un deficit extern foarte mare. Ţara poate să trăiască, dar mai chinuit sau mult mai chinuit cu deficite de asemenea amploare. Pe de altă parte, noi putem, ca să dau un mesaj pozitiv, să concepem, mă refer la noi, românii, un program de ajustare care să… Am văzut că este o parte a proiectului, 0,7% pe an. Deci ajustare 0,7 pe an, ceva mai mică sau semnificativ mai mică decât o creştere economică pe care o gândim la 2% şi care să se poată îmbina la nivel global cu o evitare a scăderii nivelului de trai, dar nu cu creşteri de 16% a veniturilor brute sau nete sau reale. Aia nu se mai poate face. Ţara trebuie să treacă printr-o anumită dietă. În ce măsură nu o să fie cineva care să-mi spună să trec şi eu la dietă, dar şi eu trebuie să mai… să trec la o anumită dietă. 8% deficit extern nu avem cum să trăim în perioada următoare fără tensiuni economice şi financiare puternice, care se duc şi în plan social şi politic”, a transmis guvernatorul Băncii Naţionale.