Mugur Isărescu: Constatarea că băncile nu au făcut profit este corectă. Nu au plătit impozite pe profit pentru că nu au avut profit

Bilanțurile anuale ale băncilor sunt publice și cunoscute, iar constatarea că, în ultimii ani, băncile nu au făcut profit este corectă, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).
Filip Stan
04 aug. 2017, 14:15
Mugur Isărescu: Constatarea că băncile nu au făcut profit este corectă. Nu au plătit impozite pe profit pentru că nu au avut profit

„Cred că domnul ministru (ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, dar pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanțurile anuale ale băncilor sunt publice, deci nu trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă: băncile nu au făcut profit. Asta este o constatare pe care am făcut-o și noi și am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenție, pentru că la nivelul publicului larg se va înțelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc. Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze, și Banca Națională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligația noastră legală ca pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanțe și așa facem de fiecare dată”, a menționat Isărescu.

Potrivit Guvernatorului BNR, businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal.

„Banca Națională nu are niciun fel de mandat, de atribuții, să facă propriu-zis control fiscal. Una este să faci o constatare că o instituție nu are profit și, deci, nu plătește impozit pe profit, și alta e să te uiți în contabilitate și să constați că nu a făcut profit, pentru că unele operațiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face și se vor dovedi, bineînțeles că Ministerul de Finanțe trebuie să acționeze ca atare și noii vom acorda tot sprijinul necesar. Mai trebuie să fac o precizare să nu existe neînțelegeri: a face profit într-o bancă nu e o chestiune ușoară. Aici ar fi bine ca societatea să înțeleagă că activitatea bancară este un complicată. Trebuie să dai și dobânzi celor care fac depozite la tine, deponenților, să acoperi și creditele care nu-ți revin, să-ți acoperi și cheltuielile de funcționare, să ții și lichiditate. O bună parte din resursele băncilor se păstrează în formă lichidă, pentru că lumea trebuie să-și retragă banii atunci când dorește. Businessul bancar este unul foarte complicat și aș vrea să se transmită ideea că dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. Foarte probabil să nu facă profit sau să un profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior și când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. De asemenea, ce n-aș mai vrea să se înțeleagă, pentru că devine periculos, este să nu se facă o confuzie între o pierdere anuală și capitalul unei bănci. Toate băncile din România au capital pozitiv și dincolo de limitele legii, de 8%”, a explicat oficialul BNR, citat de Agerpres.

Isărescu a adăugat că Fiscul ar trebuie să verifice și vânzarea de credite neperformante, „uneori la prețuri care ridică semne de întrebare”, iar acest lucru se face de multe ori exact pentru ca să lichideze surse sau active care nu sunt aducătoare de venit și pentru a-și îmbunătăți baza de capital.

„În concluzie, sprijinim Ministerul de Finanțe pe căile pe care le avem noi la dispoziție prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operațiuni s-au făcut în afara sau la limita legii suntem primii care informăm și asigurăm opinia publică de acest lucru. Contabilitatea unei bănci nu este o chestiune simplă, repet”, a subliniat Mugur Isărescu.

Recent, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

În replică, președintele Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, Daniel Zamfir, î-a solicitat ministrului Finanțelor, printr-o scrisoare, lista băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani și situația plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii zece ani.

De asemenea, senatorul i-a solicitat cerut ministrului ca aceste informații să fie trimise Comisiei de industrii până pe 10 august.

„În urma afirmației dumneavoastră din spațiul public potrivit căreia 31 dintre instituțiile bancare care operează pe teritoriul României nu au plătit în ultimii 5 ani impozit pe profit, vă solicit să transmiteți Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, următoarele informații: lista celor 31 de bănci la care făceați referire în afirmațiile dumneavoastră și situația plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii 10 ani. Ar fi util ca materialul să fie transmis comisiei noastre până în data de 10 august 2017”, se arată în scrisoarea adresată de Zamfir ministrului Ionuț Mișa, transmisă joi AGERPRES.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de Sebastian Stan. A luat fața marilor vedete la Oscar
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Furtuna Eowyn lovește Irlanda și Irlanda de Nord: avertizări cod roșu și măsuri extreme de siguranță
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin