Guvernatorul BNR a respins ideea folosirii aurului în operațiuni pe piață. „Este o curiozitate, când obții profit din operațiuni valutare, mai vine câte un pitpalac şi ne explică că de ce nu ați făcut operațiuni cu aur? Păi de ce să riscăm aur?”, a spus Isărescu.
Guvernatorul spune că operațiunile pe piața valutară sunt complexe, implicând identificarea afacerilor profitabile, dar și gestionarea unor riscuri deosebite. Iar societatea, spune Isărescu, a fost intoxicată cu informații privind sumele fabuloase care s-ar putea obține din operațiunile cu aur.
„Au fost nelalocul lor toate sugestiile cu care societatea românească a fost intoxicată, că s-ar putea obține sume fabuloase din investiții sau operațiuni cu aurul. Dacă la valută pierzi, d-apoi la aur? Intri cu aurul în operațiuni atât de riscante, încât nu merită…Este absolut normală decizia pe care am luat-o acum 10 – 12 ani, să lăsăm aurul acolo, ca activ de ultimă instanță….Dacă legea va fi promulgată de președinte, ne costă 15 – 20 de milioane și îl aducem aici, să se lămurească lumea că există, să se liniștească opinia publică”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR spune că Bundesbank, care deși „sunt nemți, dar au și ei Șerbanii lor”, au adus acasă o pare din rezerva de aur, și au expus public o casetă securizată cu lingouri, care puteau fi atinse. „Probabil vom face și noi la fel, pentru că este un metal care creează mistică, fantezii”.
Parlamentul a adoptat recent proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat în străinătate.