Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit despre majorarea pensiilor din septembrie. “Nu este un risc dacă se găsesc bani la buget pentru pensii. Îi urez succes domnului Boloș. Întrebările de fiscalitate trebuie puse la Ministerul Finanțelor Publice”, a declarat Mugur Isărescu, întrebat de majorarea și recalcularea pensiilor din septembrie.
De la 1 septembrie 2024 urmează o nouă recalculare a pensiilor, un eveniment așteptat de peste 3 milioane de pensionari români, potrivit datelor centralizate de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Astfel, din septembrie cresc pensiile, în medie, cu 500 lei.
Analiștii au spus în acest an că această majorare a pensiilor din septembrie nu este sustenabilă. Însă ministrul finanțelor Marcel Boloș a spus că nu există probleme pentru asigurarea resurselor financiare pentru majorarea pensiilor. “Impactul este bugetat și cuprins în bugetul de stat. Nu există probleme pentru asigurarea resurselor financiare. Noi, pe de altă parte, trebuie să fim atenți la încasarea veniturilor. Din acest motiv facem demersuri, pentru ca îmbunătățirea să fie pozitivă”, a spus Marcel Boloș, la postul Digi24.
Recalcularea costă Guvernul 2,5 miliarde de lei în plus pe lună. De la 1 ianuarie 2025 urmează o nouă majorare a pensiilor. Acestea vor fi indexate cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Majorarea va fi de cel puțin 10%, susține șeful casei de pensii.
Întrebată de Andreea Creţulescu la emisiunea „România la raport” dacă decizia de majorare a pensiilor poate fi susținută din punct de vedere financiar și în anii următori, Simona Bucura Oprescu a declarat în exclusivitate la România TV că nui se pune problema să nu existe finanţare.
„Legea a avut două obiective importante. Unul dintre acestea, echitate în interiorul sitemului și al doilea creșterea sustenabilă a pensiilor. Prin urmare, unul dintre obiectivele noii legi a fost acela de a veni cu un mecanism care să facă creșterea sustenabil, astfel încât România să își poată permite asta. A fost o prioritate pentru Guvernul Ciolacu pentru ca dumneavoastră pensionarii să primiți ce meritați. În ceea ce privește pensiile, s-a considerat că dacă unii au ales să dea bani pe vaccinuri și izolete, pentru noi a fost o prioritate să vă ajutăm pe cei care ați muncit, să primiți o viață decentă în perioada de pensionare. Pentru 2024, banii sunt în buget, au fost prevăzuți din decembrie 2023, atât pentru majorare de 13,8% a tuturor pensiilor, dar și pentru impactul suplimentar al recalculării, al căror efecte le veți vedea de la 1 septembrie, pentru că finalizăm procesul de recalculare, vă vor fi aduse și deciziile de către partenerii noștri de la Poșta Română. România nu se poate juca cu focul. Discutăm despre un angajament corelat și cu finanțarea venită prin PNRR, una dintre componentele reformei fiind ireversibilitatea acestuia. Important este ca românii să știe că prognozele pe care le-au făcut experții de la Banca Mondială cu privire la impactul pe bugetul de stat au fost până la 2028”, a subliniat ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a mai dezvăkuit că procesul de recalcualare a pensiilor a ajuns la final, urmând ca în perioada următoare deciziile să ajungă la benficiari.
„Recalcularea este făcută toată fiindcă în acest moment finalizăm, dar am trecut de 90%, verificarea și listarea deciziilor care sunt semnate și expediate către poștă. Ținta noastră, și le mulțumesc de la casele teritoriale de pensii. Este cea mai amplă și complexă reformă pe care sistemul public de pensii pe care România a avut-o. Până acum doar s-au pus în aplicare efectele legii din momentul în care legea intra în vigoare. În acest moment toate pensiile sunt recalculate după aceeași formulă. Colegii noștri au fost încadrați personal, contractual, pe perioadă determinată. Mai puțin de 1.000 de persoane, au introdus în sistem informatic, pentru prima dată în istoria României, tpate datele din dosarele pensionarilor. Finalizând reevaluarea, a fost aplicată formula, după care au verificat și au listat deciziile, pentru a finaliza partea administrativă. Listăm fiecare decizie de pensionare în trei exemplare. Unul se trimite pensionarului și două rămân la dosar”, a spus Simona Bucura Oprescu, în exclusivitate la România TV.