Întrebat care ar fi impactul unei ratări a PNRR, Isărescu a răspuns. ”Nu mă mai speriați! Păi ar fi rău, bineînțeles! Ce răspuns vreți să vă dau? Ar fi rău și foarte rău, poftim. Cum să ratăm așa ceva?”.
”Adică să ai bani gratis și noi să ratăm… Dar în sfârșit, trebuie eforturi. Și aici trebuie eforturi și mobilizare, mobilizare politică în principal, că nu depinde de altceva”, a subliniat el.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației. Conform unui comunicat al Băncii Naționale a României, rata anuală a inflației va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe acest orizont de timp, iar în semestrul II va descrește pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, incertitudini și riscuri continuă să decurgă din conduita viitoare a politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, impactul prezumat al măsurilor fiscal-bugetare corective implementate sau adoptate până acum, iar, pe de altă parte, cerința consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE, precum și cu procedura de deficit excesiv.
Pe baza evaluărilor și a datelor disponibile, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, în ședința de vineri, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an. Totodată, s-a decis păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că prioritatea acestei perioade este recuperarea întârzierilor din PNRR şi aşteaptă ”progrese consistente” în perioada următoare de la toţi miniştri, aceştia fiind evaluaţi pe baza reuşitelor în acest domeniu. ”Nu voi ezita să iau măsuri severe”, a transmis premierul.
”Prioritatea ultimelor zile a fost să recalibrăm eforturile pentru a recupera toate întârzierile din PNRR. Am agreat soluţii alături de experţii europeni, urmează întâlniri cu coordonatorii de reforme ca să maximizăm şansele finalizării fiecărei investiţii importante din acest program. Vreau să anunţ că realizarea reformelor din PNRR devine principalul criteriu de evaluare a activităţii miniştrilor. Nu voi ezita să iau măsuri severe unde nu apar progrese consistente în lunile viitoare. Cine nu poate ţine ritmul, va plăti inclusiv cu funcţia”, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.