Reacţia guvernatorului BNR vine după ce sute de mii de oameni au protestat în mai multe oraşe din România în ultima săptămână, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Codurilor penale.
”Există un impact asupra stabilităţii monetare şi financiare, pe cale de consecinţă se va simţi şi în creşterea economică. Trebuie să avem înţelepciunea să depăşim aceste momente şi să beneficiem de un cadrul macroeconomic incredibil de bun”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit News.ro.
Marţi, la o altă conferinţă, guvernatorul BNR avertiza că tensiunile politice au impact negativ asupra economiei.
”Instabilitatea şi tensiunile politice nu au cum să ajute. După cum titra un cotidian astăzi, economia îşi vede de treabă, dar nu trebuie s-o punem la încercare”, a spus Isărescu.
„Noi vedem ca având impact asupra stabilității monetare, financiare și stabilității macroeconomice. Nu are cum să facă bine incertitudinea politică, tensiunea politică. Pe cale de consecință, se va duce și în creșterea economică. Care este măsura în care neîncrederea, instabilitatea financiară se duce în creșterea economică, nu este ușor de calculat. Sperăm, însă, să avem înțelepciunea să depășim cu toții aceste momente și să beneficiem de un cadru macroeconomic incredibil de bun. În 27 de ani, de când sunt în domeniul public, nu am văzut un cadru macroeconomic mai bun, cu tensiuni micro, cum sunt cele menționate anterior, probleme legate de cât de bancabile sunt întreprinderile românești, cu alte probleme, cu infrastructuri care sunt mereu proiectate, dar nu se termină, cu probleme pe Valea Oltului de atâția ani, ca și pe centura Capitalei”, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, cadrul macroeconomic se reflectă în dobânzi scăzute și inflație redusă.
În altă ordine de idei, guvernatorul BNR a atras atenția asupra faptului că sunt o serie de probleme în curățarea bilanțurilor firmelor.
„Curățarea bilanțurilor nu s-a terminat, din păcate. Nu poți să separi curățarea bilanțurilor la nivelul băncilor de curățarea bilanțurilor firmelor. Marile probleme acolo sunt. La firmele cu capital românesc merită această temă o discuție separată, nu pe fugă”, a afirmat el.
În ceea ce privește multinaționalele, Mugur Isărescu a arătat că problema prețurilor de transfer o cunoaște din anii ’70.
„Firmele străine trebuie să intre în legislația românească, să respecte fiscalitatea, regulile noastre. S-a discutat la fel cum se discută și în Europa despre problema prețurilor de transfer. Aceasta nu este o chestiune simplă nicăieri în lume. Știu din anii ’70 problema prețurilor de transfer. Ea e aproape perpetuă și e legată de statutul multinaționalelor”, a explicat Isărescu.