„Dobânzile se îndreaptă spre o zonă de normalitate, chiar dacă momentan sunt încă la jumătate faţă de nivelul inflaţiei”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El arată că ROBOR este în jur de 8%, dar inflaţia de peste 15%. Cu toate acestea, guvernatorul BNR recunoaşte că de circa 4-5 luni, nivelul Robor s-a decuplat de nivelul dobânzii de politică monetară. „Nivelul ROBOR ar trebui să se învârtă între dobânda la facilitatea de depozit (n.r- 4,5%) şi cea la împrumuturi de ultimă instanţă (rata Lombard – 6,5%). Nivelul la care a ajuns acum Robor, în principal cel la 3 luni care este mai sensibil, arată că băncile au cam sărit calul”, a declarat Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai spus că ROBOR a crescut atât de mult şi din cauza faptului că pieţele financiare au tendinţa să suprareacţioneze. „Ne aflăm într-o perioadă de overshut, iar acum tendinţa traderilor din piaţă este de a privi pesimist viitorul”, precizează Isărescu. De asemenea, el precizează că este vorba de dobânzile pe termen lung de 3-6 şi 12 luni, iar cei care au avut o privire mai optimistă legată de evoluţia inflaţiei şi a dobânzilor nu sunt tentaţi de creştere”.
„Am strâns lichiditatea pentru a împinge băncile să crească dobânzile la depozite pentru că deponenţii înregistrau pierderi seriopase la depozite. Şi într-adevăr am avut o creştere semnificativă a dobânzilor la depozitele bancare. De aceea, spun că, dacă analiştii se vor uita mai atent la mesajele BNR, sper şi chiar cred că vor lăsa ROBOR să se apropie de rata de politică monetareă în curând. Chiar cred că se va întâmpla acest lucru”, subliniază Mugur Isărescu.