Isărescu: ROBOR nu este manipulat. BNR nu se joacă cu politica monetară. Replici acide între guvernatorul BNR şi Daniel Zamfir

Indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României (BNR) nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia, a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu, la audieri în cadrul unei şedinţe comune a comisiilor economică şi de buget-finanţe ale Senatului. Alături de Mugur Isărescu s-a aflat întreg consiliul de admninistraţie al BNR.
Romania TV
12 feb. 2019, 06:08
Isărescu: ROBOR nu este manipulat. BNR nu se joacă cu politica monetară. Replici acide între guvernatorul BNR şi Daniel Zamfir

UPDATE Senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, a declarat marţi că discuţiile de la audierea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, i-au întărit convingerea că banca centrală intervine în calcularea ROBOR.

Zamfir a adăugat că guvernatorul Băncii Naţionale a confirmat că ROBOR „este o înţelegere între bănci”, înţelegere interzisă de Legea concurenţei.

„Eu cred că a fost o discuţie extrem de binevenită, mi-a întărit convingerea că ceea ce eu credeam ca şi politică a Băncii Naţionale s-a adeverit. Am aflat în cursul audierilor că Banca Naţională intervine telefonic ca ROBOR să fie stabilit în cotele pe care le doreşte Banca Naţională, am aflat că se gândeşte, se lucrează acum la schimbarea acestui mecanism de calcul al ROBOR, întrucât ridică semne de întrebare felul în care acest ROBOR reflectă sau nu piaţa. Ceea ce mi-a întărit convingerea că Banca Naţională intervine în calcularea cursului ROBOR. Domnul guvernator a confirmat, de asemenea, că ROBOR este o înţelegere între bănci, înţelegere care este interzisă de Legea concurenţei”, a afirmat Zamfir după audierea guvernatorului BNR.

Zamfir a mai precizat că i-a oferit lui Mugur Isărescu două cărţi care „îi vor schimba modul de a privi lucrurile”.

„Pentru că îmi place foarte mult lectura şi cred că trebuia şi dumnealui să vadă lucrurile astea, (n.r. – i-am oferit) două cărţi: o carte scrisă de doi laureaţi ai premiului Nobel, George Akerlof şi Robert Schiller. Cartea se numeşte „La pescuit de fraieri” şi vorbeşte despre economia manipulării şi a înţelepciunii. Cealaltă carte pe care am oferit-o este o carte scoasă de debitorii în franci elveţieni, care se numeşte „România sub teroarea bancară”. Avem aici sute de cazuri care au simţit gustul creditării în franci elveţieni. Cred că sunt două cărţi pe care domnul guvernator, după ce le va citi, categoric îşi va schimba modul de a privi lucrurile”, a susţinut senatorul ALDE.

În context, Daniel Zamfir a mai precizat că România este astăzi cea mai săracă ţară din UE, „ţară în care cetăţenii plătesc cele mai mari costuri la dobânzi şi în care băncile au profit dublu, chiar triplu faţă de UE”, iar guvernatorul BNR ar fi trebuit să identifice soluţii de dezvoltare a ţării, împreună cu Parlamentul, sistemul bancar şi Guvernul.

„Apropo de toate discuţiile de aici, eu am spus un lucru foarte clar, eu vreau să constatăm unde ne aflăm astăzi. Suntem în situaţia în care practic suntem cea mai săracă ţară din UE, cu cel mai mic grad de intermediere financiară, ţară în care cetăţenii români plătesc cele mai mari costuri la dobânzi şi ţara în care băncile au profit dublu, chiar triplu faţă de UE. Pentru că ne aflăm în această situaţie, eu nu sunt aici pus în situaţia să corelez toţi aceşti termeni şi să dau explicaţii în legătură cu acest lucru. De aceea există Banca Naţională, Guvernul României, de aceea am solicitat guvernatorului BNR şi mi-am exprimat regretul că nu s-a ridicat la înălţimea funcţiei domniei sale. Domnia sa, care de-a lungul anilor, a constatat cum stau lucrurile în economia românească cred că ar fi trebuit să stea la masă cu Parlamentul României, cu sistemul bancar, cu Guvernul României, ca împreună să găsească metodele ca ţara aceasta să se dezvolte. Noi suntem în situaţia aceasta şi din cauza neimplicării sau implicării a guvernatorului BNR şi spuneam că am ajuns că noi în România am ajuns să avem cel mai mic grad de intermediere financiară, adică băncile în România bagă foarte puţini bani în economie şi obţin profituri mari”, a conchis Zamfir.

UPDATE  Şedinţa a început cu un schimb de replici între președintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (ALDE), și guvernatorul BNR Mugur Isărescu. 

„Am observat ca in opinia publica este o confuzie, au impresia ca BNR e condusa de o singura persoana. Nu este aşa, are o conducere colectiva de aceea am venit cu intregul Consiliu de Administratie. Nu ca sa impresionam”, a spus Isărescu, cu trimitere la atacurile lui Zamfir la adresa sa.

Isărescu a fost întrerupt de senatorul Daniel Zamfir. „Aici noi punem intrebarile si dvs raspundeti. Noi facem regulile. Dvs sunteti responsabil de politica monetara. Am o rugaminte, nu este conferinta de presa, este o audiere”, a spus senatorul ALDE.

„Ma lasati sa vorbesc?”, a replicat Isărescu.

„Va las. A fost un lung sir de declaratii contradictorii ale dvs despre ROBOR. Când ati spus adevarul?”, l-a intrebat Zamfir pe guvernatorul BNR.

„În ambele cazuri”, a raspuns Isarescu.

După care guvernatorul BNR a inceput sa explice semnificaţia ROBOR.

„ROBOR este un indice al pietei interbancare, formata din banci care au conturi deschise la BNR, sa luam cifra 40. Alimentarea cu lichiditate a trezorieri se afla prin aceasta piata interbancara. BNR nu are niciun cont. Noi ne luam banii tot prin banci”, a spus Isărescu.

După mai multe schimburi de replici, a intervenit şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a cerut ca discuţia să se desfăşoare eficient şi fără întreruperi. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus că există o înţelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBORUL nu poate fi manipulat.

”ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (…) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu.
 
Guvernatorul a subliniat că BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.
 
”Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (…) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.
 
Isărescu a subliniat că ”dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.

________

Preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a precizat că Mugur Isărescu i-a confirmat prezenţa pentru marţi.

„Înţeleg că, iată, vine cu întregul Consiliu de Administraţie, lucru care ne bucură foarte tare că înţelege într-un final care sunt obligaţiile CA al BNR. Vom discuta pe marginea ROBOR şi a felului în care se calculează acest indice, vom discuta pe marginea raportului pe care BNR l-a prezentat la sfârşitul anului în legătură cu stabilitatea financiară şi despre inflaţie. Va fi o zi plină, cu multe întrebări la care sunt convins că domnul guvernator va da răspuns la toate. (…) Va fi abordată problema cursului leu-euro. Vom sta mai bine de oră, două. Sunt convins că toate temele care frământă populaţia, care frământă opinia publică vor fi dezbătute şi nu am niciun motiv să cred că vom pleca după acea audiere mai în ceaţă decât suntem acum”, a afirmat Daniel Zamfir.

El a susţinut că audierea va lămuri dacă BNR a influenţat sau nu ROBOR: „Ne vom lămuri cu toţii dacă BNR a intervenit sau nu ca să influenţeze ROBOR, cursul valutar şi care este rolul BNR în stabilirea ţintei de inflaţie la noi în ţară”.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”