ANI confirmă că este în curs de soluţionare o „lucrare” având ca obiect evaluarea averii şi respectării regimului juridic al conflictelor de interese de către Mugur Isărescu, scrie economica.net.
Citeşte şi: Isărescu: Readucerea cursului leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ne-ar costa miliarde de euro
Agenţia de Integritate a fost sesizată în 18 februarie de către Asociaţia Parakletos, care a cerut să se stabilească dacă există „vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese între calitatea domnului Mugur Isărescu de debitorul al băncii Volksbank şi aceea de guvernator al Băncii Naţionale a României”, în condiţiile în care Isărescu a negat că a avut vreodată un credit de la Volksbank, credit menţionat în declaraţia de avere din 2007, dată după care a dispărut numele creditorului din documentul oficial, însă creditul în valoare de aproape 700.000 de lei a rămas.
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a confirmat că este vorba despre o sesizare a unui ONG: „Nu e prima dată când se fac astfel de verificări”, a spus Suciu la Digi24.
În privinţa creditului care face obiectul sesizării, acesta a fost făcut şi închis, iar „lucrurile au fost clarificate”, a adăugat Dan Suciu. „Toate declaraţiile de avere sunt publicate pe site-ul BNR, pot fi citite şi urmărite”, a mai spus el.
Într-o conferinţă de presă derulată în 4 februarie la sediul BNR din strada Doamnei, Isărescu a declarat că nu a avut niciodată credit la Volksbank România, ci a fost debitor doar la BRD, răspunzând întrebării adresate de un reporter şi preluată de majoritatea publicaţiilor mainstream din România. Volksbank are o istorie de relaţie proastă cu clienţii, cărora le-a impus diverese comisioane, inclusiv unul pentru rezerva minimă obligatorie.
Potrivit declaraţiei de avere a guvernatorului BNR din noiembrie 2007, Isărescu a contractat un credit de la Volskbank România în 2006, cu scadenţa în 2007, cu un sold de 698.617 lei. Creditul fusese contractat de Isărescu pentru achiziţia unui apartament într-un complex rezidenţial din Băneasa, care a fost donat ulterior fiului Costin Isărescu.
În declaraţia de avere din următorii doi ani numele creditorului nu mai apare, însă creditul este în continuare prezent, cu un sold redus. În declaraţia din 2010 creditul dispare, după ce a fost achitat anticipat.
Consilierul lui Isărescu, Adrian Vasilescu, a explicat apoi că guvernatorul nu şi-a adus aminte de unde a luat creditul, ci unde la rambursat, acesta fiind refinanţat la BRD.
În realitate, creditul nu a fost refinanţat la BRD, ci achitat anticipat direct la Volksbank, de unde fusese contractat, după ce BNR a intrat în conflict cu conducerea băncii cu capital austriac.
Ulterior, Vasilescu a explicat că numele băncii creditoare a dispărut din declaraţia de avere în urma unor discuţii dintre BNR şi ANI, în care Banca centrală a explicat că trebuia să încalce mai multe legi în momentul în care oficialii treceau în documentele de integritate numele băncilor de unde luaseră credite sau unde ţineau depozite. Astfel, BNR a ajuns la o „înţelegere” cu ANI, care „a căzut” în 2013.
Asociaţia Parakletos, al cărei preşedinte este avocatul Gheorghe Piperea, cere ANI să verifice o eventuală stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese în care s-ar afla Isărescu şi să comunice dacă a existat o derogare pentru personalul BNR în privinţa declaraţiilor de avere.
Citeşte şi: Cuplu BOMBĂ: Daniela Crudu, în tandreţuri cu fiul lui Mugur Isărescu
Piperea reprezintă mai multe grupuri de clienţi aflaţi în litigii cu băncile creditoare pe clauzele contractuale, inclusiv mai multe procese legate de denominarea creditelor acordate în franci elveţieni. Acesta a lansat de-a lungul timpului mai multe atacuri la adresa Băncii Centrale, care nu au rămas fără replică, inclusiv de la guvernatorul Isărescu, care a spus despre avocat că „s-a ambalat” în problema creditelor în franci elveţieni, şi l-a chemat să-şi asume el pierderile băncilor dintr-o eventuală converise la cursul istoric.