Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cât era estimarea anterioară, a anunţat, marţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.
Pentru anul următor, banca centrală previzionează o inflaţie de 3,2%.
„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată a reintra în interiorul intervalului din jurul ţintei începând cu T1 2020 (2,8 la sută), pe fondul epuizării efectelor şocurilor de ofertă din anul 2019. Ulterior se va plasa pe o traiectorie ascendentă, imprimată de presiunile de la nivelul inflaţiei de bază, dar va rămâne în interiorul intervalului ţintă”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.
Guvernatorul BNR a mai precizat că cererea de consum a rămas robustă, pe fondul creșterilor salariale și a creditării.
„O parte din consum a alimentat deficitul balanței comerciale. Crește și creditul de consum- bancherii se uită la capacitatea de plată a solicitanților și vazând creșteri salariale acordă mai ușor împrumutul. Mișcarea ascendentă a cursului de schimb în prima parte a ultimului trimestru, a fost urmată de o stabilizare în perioada recentă”, a mai spus Mugur Isărescu.
„Printre potențialele cauze de abatere a inflației Guvernatorul a enunțat evoluțiile pe plan extern, măsuri fiscale marcate de incertitudini privind momentul și modul de aplicare, configurația politicii fiscale în contextul unui an electoral, eventualitatea declanșării procedurii de deficit excesiv, insuficiența și necorelarea ofertei de forță de muncă cu cererea”, a mai spus Isărescu.
Guvernatorul a mai adăugat că este păcat ca într-o ţară cu înclinație către agricultură să nu ai tineri pregătiți în acest domeniu, afirmând că agricultura „nu mai e aceeași ca acum mulți ani”. „Acum, un tractor are și aer condiționat și muzică stereo. O stație de viticultură modernă e computerizată”, a spus el.
Isărescu a declarat că este o surpriză şi pentru el menținerea dobânzilor negative.
„Și pentru mine a fost o surpriza să asistăm atât de mult la menținerea unor dobânzi negative. S-a mai întâmplat prin anii 30, dar o perioadă atât de lungă de politică monetară extra-relaxată nu credeam să ajung să o trăiesc. Pe de altă parte, la noi nu avem dobânzi nomenale negative, ci dobânzi reale negative. Nu putem oferi în acest moment un răspuns. Sperăm să scadă inflața sub rata dobânzilor”, a mai spus guvernatorul BNR.