UPDATE: Banca Naţională a României a prezentat, luni, în cadrul Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), un studiu de impact privind efectele Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, iar BNR şi Ministerul Finanţelor au decis formarea unui grup de lucru pe această temă, potrivit unui comunicat al CNSM, remis AGERPRES.
Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) s-a întrunit în data de 4 februarie 2019, în şedinţă ordinară.
„În cadrul şedinţei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Naţională a României, privind taxa pe active financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene”, potrivit comunicatului.
Totodată, membrii Consiliului au decis să fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României, se mai arată în documentul citat.
Concluziile grupului de lucru vor fi discutate în următoarea şedinţă a CNSM, programată în data de 18 februarie 2019.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale.
Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) are programată o ședință extraordinară.
Este prima ședință CNSM din acest an. A fost convocată de BNR, care a propus o discuție despre OUG 114/2018. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se vor întâlni să discute despre taxa pe activele financiare ale băncilor.
„Nu avem această taxă pe lăcomie pentru a taxa, ci pentru a descuraja o practică incorectă față de români, față de cei care au împrumuturi în lei și în acest sens o să fie luni o discuție, o reuniune la Banca Națională, o întâlnire la care se va discuta și felul în care se stabilește azi ROBOR-ul în piață, cât de transparent se face acest lucru, dacă este cea mai bună soluție sau poate găsim alte soluții, dar într-adevăr noi am prevăzut în buget 0 lei ca impact, pentru că nu dorim să taxăm”, susține ministrul de finanțe.
„Șansa este una foarte mare în a schimba ceea ce se întâmplă azi în piață. Așa cum stau lucrurile, există loc de mult, mult mai bine, să spunem. Adică trebuie să fie un lucru stabilit transparent, ca toți să știe, să cunoască modul în care acest ROBOR, care influențează absolut orice împrumut în lei, se stabilește și atunci vom putea să avem cu toții aceeași înțelegere. Dar atâta timp cât nu sunt mecanisme foarte clare pentru toți cetățenii – pentru că sunt întrebări și în Parlament, avem colegi în Parlament care invită la discuții Banca Națională și acolo se ridică întrebări din toate părțile – înseamnă că ceva trebuie clarificat”, a spus Eugen Teodorovici.