Mugur Isărescu: La ghişeu, în 90% din cazurile în care nu au o explicaţie, angajaţii spun că nu îi lasă sau îi obligă BNR

Angajații de la ghișeele băncilor, în 90% din cazurile în care nu au o explicație, spun că normele Băncii Naționale nu îi lasă să facă anumite lucruri, deși nu este adevărat, astfel că băncile din România trebuie să își asume, din ce în ce mai mult, specializarea continuă a angajaților, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, în cadrul "Banking Compliance Summit", organizat de Institutul Bancar Român (IBR).
Romania TV
25 oct. 2017, 10:20
Mugur Isărescu: La ghişeu, în 90% din cazurile în care nu au o explicaţie, angajaţii spun că nu îi lasă sau îi obligă BNR

Spunem mereu că băncile sunt unități autonome, care urmăresc profitul, și lumea înțelege că e un minister al băncilor, ministru e guvernatorul, toți ăia sunt subordonați și trebuie să asculte. Noi dăm normele. Nu este în avantajul băncilor comerciale un asemenea comportament, dar el se repetă. La ghișeu, în 90% din cazuri, cam așa când nu au o explicație, din ignoranță, necunoaștere, nerespectarea regulilor, spun că nu îi lasă BNR, sau îi obligă BNR, depinde cum le convine„, a afirmat Isărescu.

Industria bancară are nevoie de un stadiu de profesionalizare a resursei umane pentru că se dezvoltă tehnologiile și maniera de guvernanță, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

„Aflu din nou că am dreptate și repet că am nevoie de un nou stadiu de profesionalizare a resursei umane din bănci. A mai fost un program și s-au creat atunci câteva zeci de mii de bancheri comerciali, aproape din nimic. Nu am moștenit de la comunism bancheri. În comunism era normă de creditare, planul, și urmăreai să fie îndeplinit planul. Ne trebuie programe obligatorii de pregătire, nu numai in-house, că le-ați dezvoltat destul. Să nu vă supărați pe mine. Industria se dezvoltă, tehnologiile se dezvoltă, maniera de guvernanță se dezvoltă. Nu aveți încotro. La școală. Începem cu noi. Și cu cei de la Banca Națională, să nu fie supărare, și noi trebuie să… bineînțeles că nu suntem bancheri comerciali”, a spus Isărescu.

Potrivit șefului BNR, o economie de piață nu poate funcționa fără intermediere financiară iar reprezentanții băncilor trebuie să explice acest lucru, să vorbească pe înțelesul oamenilor despre cât este de important sistemul bancar.

„Voltaire a chemat odată copiii și aceștia l-au rugat să spună o poveste cu bandiți. Voltaire a început așa: ‘A fost odată un bancher’. Pare să fie o glumă sinistră pentru bancheri dar așa sunt. Băncile trebuie să fie înțelese corect de către societate pentru că într-o economie de piață, dumneavoastră (bancherii n.r.) ar trebui să repetați de câte ori aveți ocazia, nu avem alt mecanism de transfer al economisirilor către investiții, nu poate să funcționeze o economie de piață fără sistem de intermediere financiară. Este vital. Și Lenin când a schimbat sistemul a spus: ocupați băncile, averile și poșta. Nu e de glumă aici. Vorbim despre datoria dumneavoastră de a vorbi pe înțelesul oamenilor despre cât de important este sistemul bancar„, a subliniat guvernatorul.

De asemenea, acesta a precizat că băncile au numeroase proceduri corecte care, însă, nu țin seama de percepția clienților.

„Bineînțeles că nu putem să facem reglementări interne pe placul clienților, dar să ținem cont ce înțeleg clienții cred că pe zi ce trece devine tot mai necesar. Multe proceduri nu au avut în vedere ce se va înțelege în spațiul public, dincolo de ușa băncii„, a mai arătat Isărescu.

El a menționat, în context, că acest fapt a dat sentimentul că sistemul bancar este o castă iar ideea s-a amplificat.

Cred că ar trebui să reanalizăm procedurile bancare și din această perspectivă. Eu am fost coleg de facultate, îl cunosc de peste 50 de ani, cu vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu. A avut o experiență cu o bancă din România la care avea conturile de 20 de ani. A sunat pe mai mulți și a ajuns la concluzia că băncile din țara noastră nu se îngrijesc de clienți. Nu au niciun fel de considerație pentru clienți. A fost expresia lui cea mai blândă din ce mi-a fost dat să aud. Când ești în fața unor asemenea aprecieri deloc pozitive este imposibil să nu te întrebi ce spune, oare, omul obișnuit despre modul în care lucrează băncile cu clienții. ‘Mi-a spus că nu pot să fac cutare pentru că sunt normele Băncii Naționale’. Ce norme? E dureros că după atâția ani omul de la ghișeu, când nu-i convine ceva, spune că e Banca Națională. Sunt normele voastre, ale băncilor comerciale. Cică, da, dar noi putem să găsim o soluție. Adică noi, nu Banca Națională. Păi, ce e asta?”, a afirmat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, toate autoritățile de reglementare atrag tot mai des atenția că eșecurile din politica de conformitate au ca sursă și reducerea treptată din ultimii ani a bugetelor de training la nivelul societăților financiare, de credit.

„În consecință, și băncile din România trebuie să își asume, din ce în ce mai mult, specializarea continuă a angajaților și menținerea unei conduite adecvate a acestora sunt priorități în strategia de dezvoltare și cea de compliance”, a mai spus Isărescu.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!