Mugur Isărescu: La ghişeu, în 90% din cazurile în care nu au o explicaţie, angajaţii spun că nu îi lasă sau îi obligă BNR

Angajații de la ghișeele băncilor, în 90% din cazurile în care nu au o explicație, spun că normele Băncii Naționale nu îi lasă să facă anumite lucruri, deși nu este adevărat, astfel că băncile din România trebuie să își asume, din ce în ce mai mult, specializarea continuă a angajaților, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, în cadrul "Banking Compliance Summit", organizat de Institutul Bancar Român (IBR).
Romania TV
25 oct. 2017, 10:20
Mugur Isărescu: La ghişeu, în 90% din cazurile în care nu au o explicaţie, angajaţii spun că nu îi lasă sau îi obligă BNR

Spunem mereu că băncile sunt unități autonome, care urmăresc profitul, și lumea înțelege că e un minister al băncilor, ministru e guvernatorul, toți ăia sunt subordonați și trebuie să asculte. Noi dăm normele. Nu este în avantajul băncilor comerciale un asemenea comportament, dar el se repetă. La ghișeu, în 90% din cazuri, cam așa când nu au o explicație, din ignoranță, necunoaștere, nerespectarea regulilor, spun că nu îi lasă BNR, sau îi obligă BNR, depinde cum le convine„, a afirmat Isărescu.

Industria bancară are nevoie de un stadiu de profesionalizare a resursei umane pentru că se dezvoltă tehnologiile și maniera de guvernanță, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

„Aflu din nou că am dreptate și repet că am nevoie de un nou stadiu de profesionalizare a resursei umane din bănci. A mai fost un program și s-au creat atunci câteva zeci de mii de bancheri comerciali, aproape din nimic. Nu am moștenit de la comunism bancheri. În comunism era normă de creditare, planul, și urmăreai să fie îndeplinit planul. Ne trebuie programe obligatorii de pregătire, nu numai in-house, că le-ați dezvoltat destul. Să nu vă supărați pe mine. Industria se dezvoltă, tehnologiile se dezvoltă, maniera de guvernanță se dezvoltă. Nu aveți încotro. La școală. Începem cu noi. Și cu cei de la Banca Națională, să nu fie supărare, și noi trebuie să… bineînțeles că nu suntem bancheri comerciali”, a spus Isărescu.

Potrivit șefului BNR, o economie de piață nu poate funcționa fără intermediere financiară iar reprezentanții băncilor trebuie să explice acest lucru, să vorbească pe înțelesul oamenilor despre cât este de important sistemul bancar.

„Voltaire a chemat odată copiii și aceștia l-au rugat să spună o poveste cu bandiți. Voltaire a început așa: ‘A fost odată un bancher’. Pare să fie o glumă sinistră pentru bancheri dar așa sunt. Băncile trebuie să fie înțelese corect de către societate pentru că într-o economie de piață, dumneavoastră (bancherii n.r.) ar trebui să repetați de câte ori aveți ocazia, nu avem alt mecanism de transfer al economisirilor către investiții, nu poate să funcționeze o economie de piață fără sistem de intermediere financiară. Este vital. Și Lenin când a schimbat sistemul a spus: ocupați băncile, averile și poșta. Nu e de glumă aici. Vorbim despre datoria dumneavoastră de a vorbi pe înțelesul oamenilor despre cât de important este sistemul bancar„, a subliniat guvernatorul.

De asemenea, acesta a precizat că băncile au numeroase proceduri corecte care, însă, nu țin seama de percepția clienților.

„Bineînțeles că nu putem să facem reglementări interne pe placul clienților, dar să ținem cont ce înțeleg clienții cred că pe zi ce trece devine tot mai necesar. Multe proceduri nu au avut în vedere ce se va înțelege în spațiul public, dincolo de ușa băncii„, a mai arătat Isărescu.

El a menționat, în context, că acest fapt a dat sentimentul că sistemul bancar este o castă iar ideea s-a amplificat.

Cred că ar trebui să reanalizăm procedurile bancare și din această perspectivă. Eu am fost coleg de facultate, îl cunosc de peste 50 de ani, cu vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu. A avut o experiență cu o bancă din România la care avea conturile de 20 de ani. A sunat pe mai mulți și a ajuns la concluzia că băncile din țara noastră nu se îngrijesc de clienți. Nu au niciun fel de considerație pentru clienți. A fost expresia lui cea mai blândă din ce mi-a fost dat să aud. Când ești în fața unor asemenea aprecieri deloc pozitive este imposibil să nu te întrebi ce spune, oare, omul obișnuit despre modul în care lucrează băncile cu clienții. ‘Mi-a spus că nu pot să fac cutare pentru că sunt normele Băncii Naționale’. Ce norme? E dureros că după atâția ani omul de la ghișeu, când nu-i convine ceva, spune că e Banca Națională. Sunt normele voastre, ale băncilor comerciale. Cică, da, dar noi putem să găsim o soluție. Adică noi, nu Banca Națională. Păi, ce e asta?”, a afirmat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, toate autoritățile de reglementare atrag tot mai des atenția că eșecurile din politica de conformitate au ca sursă și reducerea treptată din ultimii ani a bugetelor de training la nivelul societăților financiare, de credit.

„În consecință, și băncile din România trebuie să își asume, din ce în ce mai mult, specializarea continuă a angajaților și menținerea unei conduite adecvate a acestora sunt priorități în strategia de dezvoltare și cea de compliance”, a mai spus Isărescu.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe