Mugur Isărescu lansează un avertisment pentru toţi românii: Avem parte de crize succesive și suprapuse

Manifestarea crizelor succesive și suprapuse din perioada recentă a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale, avertizează guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Filip Stan
04 apr. 2025, 13:30
Mugur Isărescu lansează un avertisment pentru toţi românii: Avem parte de crize succesive și suprapuse

Mugur Isărescu enumeră astfel tensiunile geopolitice, tendințele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenței artificiale și digitalizării. La conferința comună a BNR și ASE „Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global”, Isărescu a vorbit despre „acest peisaj complex”, în care dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate, iar mediul academic are responsabilitatea de a-și adapta programele educaționale și de a promova gândirea critică în domeniul financiar-bancar.

Mugur Isărescu cere educaţie financiară

Din acest motiv, pentru a prefigura dezbaterile care vor avea loc în cadrul conferinței de astăzi, vă propun ca ancoră strategică sau ca ancora strategică să fie educația financiară. Trebuie să ne pregătim să luăm deciziile corecte atât la nivel individual, cât și instituțional. O societate bine informată din punct de vedere financiar își poate administra mai eficient veniturile, economiile și investițiile. În același timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în fața crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la șocuri și contribuind la menținerea stabilității financiare”, a mai spus Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În discuțiile de la cel mai înalt nivel al BNR (ședința CA al BNR de la mijlocul lui februarie) au fost pomenite și măsurile de protecționism comercial pe care Trump le impune, scrie Hotnews.ro.

Cei 9 membri din conducerea Băncii Centrale au discutat despre tensiunile geopolitice și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, cu potențiale implicații asupra deciziilor de politică monetară ale Fed/băncilor centrale majore și asupra volatilității de pe piața financiară internațională.

„Riscuri notabile decurg din tendința de extindere a protecționismului comercial, cu potențial impact asupra cotațiilor altor materii prime, precum și asupra prețurilor unor bunuri, au susținut în mai multe rânduri membrii Consiliului”, potrivit minutei discuțiilor la care a participat Mugur Isărescu.

Se schimbă banii în România! BNR pune în circulație o nouă monedă din argint. Cum poate fi cumpărată și ce valoare va avea

Tensiunile geopolitice au fost de mai multe ori amintite și în cel mai recent Raport asupra stabilității publicat de Banca Centrală
În același timp, mediul internațional continuă să fie grevat de multiple tensiuni geopolitice, persistente, deși efectele directe în plan economic sunt încă relativ atenuate, arată documentul.

Puseuri de preț ar putea proveni în eventualitatea unor reconfigurări de lungă durată ale rutelor maritime comerciale tradiționale, evoluție ce ar afecta direct prețul transportului containerizat și, posibil, și prețurile produselor de asigurare al acestuia.

Bunurile energetice, îndeosebi cotațiile petrolului, sunt susceptibile a resimți noi efecte adverse în contextul exacerbării tensiunilor geopolitice. Afectarea infrastructurii energetice ar putea fi ocazionată inclusiv de factori naturali (cum este uraganul Beryl din Oceanul Atlantic). În sens opus ar putea acționa șocurile de natura cererii, în eventualitatea unui proces mai lent de redresare economică. În aceste condiții, deciziile viitoare ale membrilor OPEC+ își păstrează relevanța sporită.

Posibile noi creșteri ale prețurilor sunt asociate și efectelor propagate de pe alte piețe energetice. De exemplu, pe plan internațional, sancțiunile economice aplicate Rusiei în ceea ce privește comercializarea gazelor naturale lichefiate ar putea adăuga marje suplimentare prețurilor de vânzare globale ale acestui produs.

♦ După crizele recente, au apărut schimbări profunde în economiile globale, precum tensiunile geopolitice şi tendinţele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenţei artificiale, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Securitatea cibernetică, blockchain sau inteligenţa artificială modifică modul în care interacţionăm cu banii, iar lipsa de educaţie financiară digitală, în faţa acestor schimbări, poate duce la apariţia unor riscuri majore în viitor, a atenţionat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Astfel, astăzi, mai mult ca oricând, este esenţial să înţelegem şi să ne adaptăm la transformările tehnologice din domeniul financiar, a spus el la conferinţa anuală BNR-ASE „Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global“.

Vești proaste de la BNR despre banii românilor, după războiul comercial declanșat de Trump

El a adus în discuţie înfiinţarea, începând cu luna februarie 2025, a unui „Laborator de finanţe inovative“ la ASE care îşi propune să construiască abilităţile necesare pentru a opera în mediul finanţelor digitale şi să familiarizeze studenţii atât cu oportunităţile generate de utilizarea pe scară tot mai largă a tehnologiilor digitale, cât şi cu vulnerabilităţile aferente. „Proiectul reuneşte experţi din sectorul privat şi profesori recunoscuţi din domenii precum securitate cibernetică, inteligenţă artificială generativă, tehnologia blockchain sau machine learning, pentru a oferi studenţilor o experienţă deopotrivă teoretică şi practică asupra temelor abordate în cadrul laboratorului.“

Manifestarea crizelor succesive şi suprapuse care au marcat perioada recentă, a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale, cum ar fi tensiunile geopolitice şi tendinţele de fragmentare economică, sau avansul rapid al inteligenţei artificiale şi al digitalizării, a adăugat Isărescu.

România a avut cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul patru din 2024 – Eurostat / 18 state membre au înregistrat excedent
Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 113,2 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2024, după un plus de 107,5 miliarde de euro (2,4% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 103,4 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), transmite Agerpres.

În trimestrul patru al anului trecut, 18 state membre ale UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (50,4 miliarde de euro), Țările de Jos (38,9 miliarde de euro), Irlanda (18,2 miliarde de euro), Danemarca (15,2 miliarde de euro), Franța (14,8 miliarde de euro), Italia (9,9 miliarde de euro) și Suedia (9,7 miliarde de euro), în timp ce alte opt țări membre, printre care și România, au înregistrat deficit de cont curent, iar un stat membru – Portugalia – a fost în echilibru.

În trimestrul patru din 2024, țările membre ale UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost România (minus 9,4 miliarde de euro, de la minus 8,5 miliarde de euro în trimestrul trei din 2024) și Grecia (minus 7,3 miliarde de euro).

În perioada octombrie–decembrie 2024, UE a înregistrat excedente de cont curent în relația cu Marea Britanie (49 miliarde de euro), Elveția (28,3 miliarde de euro), centrele financiare offshore (21,7 miliarde de euro), SUA (20,6 miliarde de euro), Canada (12,8 miliarde de euro), Hong Kong (10,6 miliarde de euro), Brazilia (8,4 miliarde de euro) și Japonia (7,9 miliarde de euro).

Deficite au fost în relația cu China (minus 49,4 miliarde de euro), Rusia (minus 1,5 miliarde de euro) și India (minus 1,3 miliarde de euro).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Suhaib Meshah a fost declarat MORT! Fostul iubit al Danielei Crudu e dispărut de 3 ani și acum…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ziua de Vineri aduce ghinioane pentru 3 zodii. Racul trece prin clipe grele. Ce se întâmplă până la finalul zilei de azi
MediaFlux
Român reținut în Rusia pentru spionaj. Ce ar fi făcut tânărul de 23 de ani pentru Ucraina | VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul