Mugur Isărescu: Politicile proaste sunt mai uşor de vândut decât cele bune

Economia românească trebuie să menţină un anumit ritm de dezvoltare pentru a ajunge la standarde europene, ritm care nu trebuie să fie prea rapid, a spus Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR avertizează asupra măsurilor populiste şi speră ca guvernanţii să fi învăţat lecţiile crizei economice.
Filip Stan
19 mai 2016, 14:51
Mugur Isărescu: Politicile proaste sunt mai uşor de vândut decât cele bune

Procesul de convergență a economiei românești către standardele din Uniunea Europeană trebuie să se desfășoare într-un ritm sustenabil, iar experiența nefastă din perioada crizei economice ar trebui să determine decidenții să fie capabili să reziste tentației de a aluneca din nou în măsuri populiste, susține guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Oricât de mult ne-am dori cu toții o apropiere rapidă de standardele de viață din Occident, este important să fim conștienți că, pentru a nu deraia, procesul de convergență economică — reală și nominală — trebuie să se desfășoare într-un ritm sustenabil. Forțarea și trenarea convergenței sunt deopotrivă nocive. (…) Dacă am învățat cu adevărat din propriile noastre greșeli comise în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, vom fi capabili să rezistăm tentației de a aluneca din nou în măsuri populiste, adoptate din rațiuni electorale. Deși, din păcate, așa cum observă foarte bine profesorul Balcerowicz (Leszek Balcerowicz — artizanul transformării Poloniei dintr-o economie centralizată într-una de piață—n.r.), politicile proaste sunt, de regulă, mai ușor de vândut decât cele bune”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, procesul de convergență nu este deloc simplu sau liniar, ci dimpotrivă, este unul care ascunde multe capcane.

„Asigurarea sustenabilității creșterii și, pe cale de consecință, a convergenței economice este esențială: în fond, chiar criza globală, care a afectat atât de puternic economia românească, ar fi trebuit să ne învețe ca o expansiune excesivă conduce — mai devreme sau mai târziu — la o recesiune de proporții. Izbucnirea acelei crize ne-a surprins într-un context politic complicat, când din rațiuni pur electorale, deficitul fiscal a fost lăsat să ajungă la niveluri foarte înalte, lărgind și mai mult un deficit de cont curent deja alimentat de un ritm rapid de creștere economică susținut de intrările masive de capital. Economia evoluează pe astfel de traiectorii bulversante pentru societate atunci când decidenții, preocupați prea mult de termenul scurt, ignoră faptul că fluctuațiile inerente ciclului economic trebuie atenuate de politicile macroeconomice, nicidecum exacerbate”, a adăugat guvernatorul BNR.

Mai mult, Mugur Isărescu a avertizat asupra faptului că realizarea convergenței peste noapte, prin arderea etapelor, este o iluzie periculoasă, iar succesul convergenței depinde nu neapărat de viteza cu care decurge, ci de păstrarea direcției corecte și de durabilitatea creșterii economice.

„Atunci când convergența reală este tributară unei viziuni pe termen scurt, prețul plătit este sacrificarea echilibrelor macroeconomice, caz în care câștigurile obținute sunt efemere. Singura cale prin care pot fi livrate concomitent societății un avans economic solid și stabilitatea prețurilor este sporirea potențialului de creștere al economiei românești. Altfel, stabilitatea prețurilor vine la pachet cu un ritm modest al creșterii economice, în timp ce un avans prea rapid al economiei implică presiuni inflaționiste majore”, a explicat șeful BNR.

În opinia sa, potențialul de creștere al economiei românești este afectat de trenarea redresării investițiilor publice și a derulării reformelor structurale, și de aceea ar trebui să se acționeze cu prioritate pentru remedierea problemelor care împiedică realizarea de progrese rapide în aceste domenii.

Guvernatorul băncii centrale a readus în discuție și rolul fondurilor europene, a căror absorbție „este departe de a fi satisfăcătoare”, dar cu ajutorul cărora se pot derula proiecte publice importante, iar firmele autohtone ar avea o șansă în plus să se capitalizeze.

Totodată, Mugur Isărescu a reamintit şi reformele structurale a căror promovare sau adâncire este strict necesara în România, respectiv creșterea competiției și eficienței în sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei și al transporturilor, soluții la șomajul ridicat în rândul tinerilor, inclusiv prin reforme în sectorul educației, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate.

„Importanța acestor reforme pentru derularea sustenabilă a convergenței reale și faptul că acestea se întind adesea dincolo de orizontul unui singur ciclu electoral, fac necesară adoptarea unei perspective pe termen lung asupra procesului”, a explicat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a susținut miercuri la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) prelegerea „Dezvoltarea României și problemele convergenței”.

Citeşte şi: Isărescu la SNSPA: Pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică trebuie să avem o creştere sustenabilă

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Adolescent înjunghiat pe o stradă din București în urma unui conflict legat de o datorie
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători