Mugur Isărescu: Politicile proaste sunt mai uşor de vândut decât cele bune

Economia românească trebuie să menţină un anumit ritm de dezvoltare pentru a ajunge la standarde europene, ritm care nu trebuie să fie prea rapid, a spus Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR avertizează asupra măsurilor populiste şi speră ca guvernanţii să fi învăţat lecţiile crizei economice.
Filip Stan
19 mai 2016, 14:51
Mugur Isărescu: Politicile proaste sunt mai uşor de vândut decât cele bune

Procesul de convergență a economiei românești către standardele din Uniunea Europeană trebuie să se desfășoare într-un ritm sustenabil, iar experiența nefastă din perioada crizei economice ar trebui să determine decidenții să fie capabili să reziste tentației de a aluneca din nou în măsuri populiste, susține guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Oricât de mult ne-am dori cu toții o apropiere rapidă de standardele de viață din Occident, este important să fim conștienți că, pentru a nu deraia, procesul de convergență economică — reală și nominală — trebuie să se desfășoare într-un ritm sustenabil. Forțarea și trenarea convergenței sunt deopotrivă nocive. (…) Dacă am învățat cu adevărat din propriile noastre greșeli comise în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, vom fi capabili să rezistăm tentației de a aluneca din nou în măsuri populiste, adoptate din rațiuni electorale. Deși, din păcate, așa cum observă foarte bine profesorul Balcerowicz (Leszek Balcerowicz — artizanul transformării Poloniei dintr-o economie centralizată într-una de piață—n.r.), politicile proaste sunt, de regulă, mai ușor de vândut decât cele bune”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, procesul de convergență nu este deloc simplu sau liniar, ci dimpotrivă, este unul care ascunde multe capcane.

„Asigurarea sustenabilității creșterii și, pe cale de consecință, a convergenței economice este esențială: în fond, chiar criza globală, care a afectat atât de puternic economia românească, ar fi trebuit să ne învețe ca o expansiune excesivă conduce — mai devreme sau mai târziu — la o recesiune de proporții. Izbucnirea acelei crize ne-a surprins într-un context politic complicat, când din rațiuni pur electorale, deficitul fiscal a fost lăsat să ajungă la niveluri foarte înalte, lărgind și mai mult un deficit de cont curent deja alimentat de un ritm rapid de creștere economică susținut de intrările masive de capital. Economia evoluează pe astfel de traiectorii bulversante pentru societate atunci când decidenții, preocupați prea mult de termenul scurt, ignoră faptul că fluctuațiile inerente ciclului economic trebuie atenuate de politicile macroeconomice, nicidecum exacerbate”, a adăugat guvernatorul BNR.

Mai mult, Mugur Isărescu a avertizat asupra faptului că realizarea convergenței peste noapte, prin arderea etapelor, este o iluzie periculoasă, iar succesul convergenței depinde nu neapărat de viteza cu care decurge, ci de păstrarea direcției corecte și de durabilitatea creșterii economice.

„Atunci când convergența reală este tributară unei viziuni pe termen scurt, prețul plătit este sacrificarea echilibrelor macroeconomice, caz în care câștigurile obținute sunt efemere. Singura cale prin care pot fi livrate concomitent societății un avans economic solid și stabilitatea prețurilor este sporirea potențialului de creștere al economiei românești. Altfel, stabilitatea prețurilor vine la pachet cu un ritm modest al creșterii economice, în timp ce un avans prea rapid al economiei implică presiuni inflaționiste majore”, a explicat șeful BNR.

În opinia sa, potențialul de creștere al economiei românești este afectat de trenarea redresării investițiilor publice și a derulării reformelor structurale, și de aceea ar trebui să se acționeze cu prioritate pentru remedierea problemelor care împiedică realizarea de progrese rapide în aceste domenii.

Guvernatorul băncii centrale a readus în discuție și rolul fondurilor europene, a căror absorbție „este departe de a fi satisfăcătoare”, dar cu ajutorul cărora se pot derula proiecte publice importante, iar firmele autohtone ar avea o șansă în plus să se capitalizeze.

Totodată, Mugur Isărescu a reamintit şi reformele structurale a căror promovare sau adâncire este strict necesara în România, respectiv creșterea competiției și eficienței în sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei și al transporturilor, soluții la șomajul ridicat în rândul tinerilor, inclusiv prin reforme în sectorul educației, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate.

„Importanța acestor reforme pentru derularea sustenabilă a convergenței reale și faptul că acestea se întind adesea dincolo de orizontul unui singur ciclu electoral, fac necesară adoptarea unei perspective pe termen lung asupra procesului”, a explicat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a susținut miercuri la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) prelegerea „Dezvoltarea României și problemele convergenței”.

Citeşte şi: Isărescu la SNSPA: Pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică trebuie să avem o creştere sustenabilă

DailyBusiness
Țara noastră, într-un moment critic. Burduja: „România nu are suficientă energie”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
De ce nu avea Nicolae Ceaușescu niciodată bani la el. Singurul lucru pe care îl ținea în buzunar când pleca din România
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
Programul Casa Verde se transformă într-un coșmar financiar
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Unde și când lovește Marele Cutremur țara noastră. Rezultatele înfricoșătoare ale unui studiu
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Israelul oferă recompensă pentru returnarea ostaticilor din Gaza
MediaFlux
TRUMP a luat DECIZIA privind ROMÂNIA. A vorbit la TELEFON cu MARCEL CIOLACU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android