Mugur Isărescu: Politicile proaste sunt mai uşor de vândut decât cele bune

Economia românească trebuie să menţină un anumit ritm de dezvoltare pentru a ajunge la standarde europene, ritm care nu trebuie să fie prea rapid, a spus Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR avertizează asupra măsurilor populiste şi speră ca guvernanţii să fi învăţat lecţiile crizei economice.
Filip Stan
19 mai 2016, 14:51
Mugur Isărescu: Politicile proaste sunt mai uşor de vândut decât cele bune

Procesul de convergență a economiei românești către standardele din Uniunea Europeană trebuie să se desfășoare într-un ritm sustenabil, iar experiența nefastă din perioada crizei economice ar trebui să determine decidenții să fie capabili să reziste tentației de a aluneca din nou în măsuri populiste, susține guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Oricât de mult ne-am dori cu toții o apropiere rapidă de standardele de viață din Occident, este important să fim conștienți că, pentru a nu deraia, procesul de convergență economică — reală și nominală — trebuie să se desfășoare într-un ritm sustenabil. Forțarea și trenarea convergenței sunt deopotrivă nocive. (…) Dacă am învățat cu adevărat din propriile noastre greșeli comise în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, vom fi capabili să rezistăm tentației de a aluneca din nou în măsuri populiste, adoptate din rațiuni electorale. Deși, din păcate, așa cum observă foarte bine profesorul Balcerowicz (Leszek Balcerowicz — artizanul transformării Poloniei dintr-o economie centralizată într-una de piață—n.r.), politicile proaste sunt, de regulă, mai ușor de vândut decât cele bune”, a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, procesul de convergență nu este deloc simplu sau liniar, ci dimpotrivă, este unul care ascunde multe capcane.

„Asigurarea sustenabilității creșterii și, pe cale de consecință, a convergenței economice este esențială: în fond, chiar criza globală, care a afectat atât de puternic economia românească, ar fi trebuit să ne învețe ca o expansiune excesivă conduce — mai devreme sau mai târziu — la o recesiune de proporții. Izbucnirea acelei crize ne-a surprins într-un context politic complicat, când din rațiuni pur electorale, deficitul fiscal a fost lăsat să ajungă la niveluri foarte înalte, lărgind și mai mult un deficit de cont curent deja alimentat de un ritm rapid de creștere economică susținut de intrările masive de capital. Economia evoluează pe astfel de traiectorii bulversante pentru societate atunci când decidenții, preocupați prea mult de termenul scurt, ignoră faptul că fluctuațiile inerente ciclului economic trebuie atenuate de politicile macroeconomice, nicidecum exacerbate”, a adăugat guvernatorul BNR.

Mai mult, Mugur Isărescu a avertizat asupra faptului că realizarea convergenței peste noapte, prin arderea etapelor, este o iluzie periculoasă, iar succesul convergenței depinde nu neapărat de viteza cu care decurge, ci de păstrarea direcției corecte și de durabilitatea creșterii economice.

„Atunci când convergența reală este tributară unei viziuni pe termen scurt, prețul plătit este sacrificarea echilibrelor macroeconomice, caz în care câștigurile obținute sunt efemere. Singura cale prin care pot fi livrate concomitent societății un avans economic solid și stabilitatea prețurilor este sporirea potențialului de creștere al economiei românești. Altfel, stabilitatea prețurilor vine la pachet cu un ritm modest al creșterii economice, în timp ce un avans prea rapid al economiei implică presiuni inflaționiste majore”, a explicat șeful BNR.

În opinia sa, potențialul de creștere al economiei românești este afectat de trenarea redresării investițiilor publice și a derulării reformelor structurale, și de aceea ar trebui să se acționeze cu prioritate pentru remedierea problemelor care împiedică realizarea de progrese rapide în aceste domenii.

Guvernatorul băncii centrale a readus în discuție și rolul fondurilor europene, a căror absorbție „este departe de a fi satisfăcătoare”, dar cu ajutorul cărora se pot derula proiecte publice importante, iar firmele autohtone ar avea o șansă în plus să se capitalizeze.

Totodată, Mugur Isărescu a reamintit şi reformele structurale a căror promovare sau adâncire este strict necesara în România, respectiv creșterea competiției și eficienței în sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei și al transporturilor, soluții la șomajul ridicat în rândul tinerilor, inclusiv prin reforme în sectorul educației, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate.

„Importanța acestor reforme pentru derularea sustenabilă a convergenței reale și faptul că acestea se întind adesea dincolo de orizontul unui singur ciclu electoral, fac necesară adoptarea unei perspective pe termen lung asupra procesului”, a explicat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a susținut miercuri la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) prelegerea „Dezvoltarea României și problemele convergenței”.

Citeşte şi: Isărescu la SNSPA: Pentru a nu întârzia procesul de convergenţă economică trebuie să avem o creştere sustenabilă

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI