Mugur Isărescu, în vârstă de 67 de ani, câştigă, astfel, anual, 163.212 euro pe an de la BNR, instituţie pe care o conduce din 1990, fiind cel mai longegiv şef de bancă centrală din lume.
Mugur Isărescu a avut o pauză în mandatul său la şefia BNR între decembrie 1999 şi decembrie 2000, când a fost prim ministru al României, iar guvernul condus de el a elaborat strategia economică de aderare la Uniunea Europeană.
Mugur Isărescu a lucrat după absolvirea facultăţii, din 1971, timp de aproape două decenii ca cercetător ştiinţific pentru Institutul de Economie Mondială din Bucureşti. În 1989 a devenit doctor în economie, iar după Revoluţie se angajează la Ministerul Afacerilor Externe. Ulterior, a fost numit reprezentant comercial la Ambasada României din SUA, post pe care a rămas însă doar câteva luni, în septembrie 1990 fiind numit guvernator al BNR. În anul 1993 a devenit membru al Clubului de la Roma şi a fost ales preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma, iar în 1999 a fost reales în această funcţie. În anul 1998 a fost ales vicepreşedinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Balcani, Marea Neagră şi Asia Centrală, iar în anul 2002 a devenit preşedinte al acestui club.
Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene (BCE) şi şeful lui Isărescu în Consiliul General de la Frankfurt, şi-a publicat în mod transparent salariul pe 2015 chiar în raportul anual al instituţiei pe care o conduce.
Mario Draghi a încasat anul trecut un salariu anual brut fără bonusuri şi sporuri de 385.860 de euro, ceea ce înseamnă un câştig lunar de 32.155 de euro. BCE nu a plătit niciun bonus de performanţă anul trecut membrilor din comitetul executiv. Salariul de bază al lui Mario Draghi a fost majorat cu 1,6% anul trecut comparativ cu 2014, iar aceeaşi creştere a fost aplicată nediscriminatoriu şi în cazul celorlalţi membri ai conducerii BCE.
Victor Constancio, vicepreşedintele BCE, a încasat anul trecut 27.500 de euro pe lună, cu 5.000 de euro mai puţin decât Draghi, în timp ce ceilalţi patru membri ai boardului, Peter Praet, Benoit Coeure, Yves Marsch şi Sabine Lautenschlager, au obţinut aproape 23.000 de euro lunar anul trecut.
În total, BCE a cheltuit anul trecut 1,8 milioane de euro cu plata salariilor membrilor executivi. Pe lângă salariu, pachetul de beneficii al conducerii BCE a cuprins anul trecut şi asigurări de sănătate în valoare totală de 625.000 de euro.