Mugur Isărescu: Succesul în adoptarea euro depinde esenţial de o pregătire temeinică

Adoptarea euro trebuie foarte bine pregătită și explicată fiecărei categorii sociale în parte, pentru că este un proces mult mai complicat decât denominarea monedei naționale, iar o poziție de aroganță din partea autorităților în fața publicului ar fi perdantă, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la simpozionul dedicat aniversării a 10 ani de la denominarea monedei naționale.
Iulian Tudor
07 iul. 2015, 13:05
Mugur Isărescu: Succesul în adoptarea euro depinde esenţial de o pregătire temeinică

„Succesul depinde esențial de o pregătire temeinică, asta apropo de euro. Nici nu știu ce cuvinte să mai folosesc…trebuie să fim siguri că suntem foarte bine pregătiți, inclusiv emoțional”, a afirmat guvernatorul BNR.

Mai mult, șeful Băncii Centrale susține că o astfel de măsură trebuie temeinic explicată societății, fiecărei categorii sociale, pentru că un fenomen de panică poate fi declanșat de ‘o scânteie mică’.

„În contextul complexității lumii moderne, cu multe canale de transmitere a informațiilor, orice infatuare se plătește. Orice poziție de aroganță din partea guvernanților de genul ‘Ăștia nu înțeleg…le spunem de zece ori un lucru…’ o astfel de poziție este perdantă”, a spus Isărescu.

Mugur Isărescu: Datele pe iunie vor arăta o scădere a preţurilor de peste 2%

El a amintit de un sondaj derulat la începutul anului 2005, pentru pregătirea denominării monedei naționale, în care românilor li se cerea părerea despre denominare.

„Două treimi spuneau că este o măsură bună, iar o treime manifesta frică, o plonjare în necunoscut. Această frică, rezervă, mai ales a celor care fuseseră martori ai unor schimbări cu caracter confiscativ — la noi n-a existat niciun proces de rotunjire, ci de tăiere de zerouri — această frică, irațională, toate aceste anxietăți au însemnat un risc. E o lecție pe care trebuie s-o învățăm, să luăm în calcul reacția oamenilor. (…) Se demonstrează că un proces relativ mai simplu decât trecerea la euro, cel de denominare, care era de normalizare, de simplificare, poate crea probleme, iar populația are involuntar emoții. În consecință, pledez din nou că discuțiile legate de trecerea la euro trebuie să se mențină la o anumită complexitate. Avem un deficit în complexitate, cum spune un contemporan. Lucrurile trebuie explicate pe diverse canale, dar trecerea la euro este un proces mult mai complicat”, a explicat Isărescu.

Potrivit acestuia, cea mai mare eroare ar fi ca populația să creadă că trecerea la euro înseamnă doar o schimbare de monedă, de trecere de la bancnotele de polimer înapoi la unele de hârtie, și că doar se schimbă la un anumit curs, „c-o fi de 4,1, 4,2 sau 4,5 lei pe euro”.

Guvernatorul a amintit că trecerea la euro a constituit unul din motivele denominării din 2005, însă, în momentul în care România va fi pregătită pentru acest pas.

„Înainte, 40.000 de lei pentru un euro transmitea în gândul nostru că trecerea la euro nu se va putea face niciodată, dar 4 lei, 5 lei sună altfel acum”, a punctat guvernatorul BNR.

El a reamintit că, în urmă cu zece ani, i-a urat leului greu să aibă parte de sănătate.

„Atunci nu i-am spus să aibă viață scurtă, am găsit o formulare, așa, de trecere la euro. Acum înclin să spun să aibă și viață mai lungă; este moneda noastră”, și-a încheiat guvernatorul discursul.

Angela Merkel: Dacă EURO euşează, EUROPA eşuează. Cancelarul german face apel la COMPROMIS

La rândul său, președintele Asociației Române a Băncilor, Sergiu Oprescu, i-a urat leului greu ‘să își ia buletinul’ și, dacă România nu trece între timp la euro, „să se vadă la majorat”. În privința adoptării euro, Oprescu a fost de părere că trebuie așteptat contextul intern și extern propice.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională, a punctat faptul că în zona euro nu are sens să încercăm să intrăm nepregătiți.

„Din păcate, în anumite cercuri din România, singurul pericol legat de Grecia este o contagiune ideologică. Se spune: ‘Ce să căutăm în zona euro, uitați-vă ce au pățit grecii!’ Ce au pățit grecii? Peste 300 de miliarde de euro au ajuns acolo din zona euro. Noi am făcut un împrumut de 20 de miliarde de euro, într-un moment greu, l-am cântărit foarte bine, și ultimul miliard nici nu l-am mai tras. Iar ei înoată în bani și strigă ‘creditorii ne încalcă democrația și demnitatea'”, a spus Vasilescu.

El a precizat, însă, că grija cu care România trebuie să pregătească trecerea la euro nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Grecia.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Ordin UE pentru toate telefoanele mobile. Lege nouă din 28 decembrie. România aplică regula urgent
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Zi cu probleme meteo. Zonele din România care vor fi afectate
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
StirileBZI
Modificări importante la pensii din ianuarie 2025! Sunt vizați românii care au muncit în Germania
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan