Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale, a fost ofiţer acoperit al Direcţiei de Informaţii Externe în cadrul Institutului de Economie Mondială, scrie PressOne.
El ar fi fost recrutat ca ofiţer în 1971, când se pregătea să-şi finalizeze studiile de la Academia de Ştiinţe Economice, şi în acelaşi an a fost angajat la IEM. Potrivit surselor PressOne, Mugur Isărescu a fost racolat, alături de alţi patru studenţi, şefi de promoţie la Faculatea de Comerţ Exterior de la ASE, direct din facultate.
Ca notă de culoare, autorităţile comuniste ar fi aprobat racolraea a doar patru studenţi, iar Isărescu, care nu era printre ei, a fost recomandat şi trecut al cincilea pe listă la insistenţele colonelului Victor Dorobanţu, comandantul Centrului de Cifru şi Comunicaţii Cifrate din DIE.
Documentele din arhiva CNSAS, consultate de PressOne, atestă că Institutul de Economie Mondială a funcţionat ca una dintre instituţiile deplin conspirate ale spionajului extern din perioada regimului Ceauşescu. Din aproximativ 170 de angajaţi ai Institutului, mai mult de o treime – circa 60, în anul 1979 – erau ofiţeri acoperiţi ai UM 0544.
În acelaşi timp, Mugur Isărescu a dat şi note informative Securităţii. Sursele consultate de PressOne spun că nu exista incompatibilitate între calitatea de ofiţer acoperit şi cea de informator, atât timp cât un singur cadru de Securitate ştia că respectivul angajat este agent acoperit. Astfel, angajatul nu putea să refuze să colaboreze cu Securitatea pentru a nu trezi suspiciuni.
Din documentele consultate de PressOne la CNSAS reiese că Mugur Isărescu a dat cel puţin 14 note informative despre colegii de la Institutul de Economie Mondială. Majoritatea acestora sunt pozitive, „Manole” spunând despre colegii săi că sunt bine pregătiţi, patrioţi, cunosc limbi străine, legislaţie etc. Printre cei care au beneficiat de caracterizări pozitive din partea susrsei „Manole” se numără Eugen Dijmărescu, fost ministru al Finanţelor după 1990, şi Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, condamnat la închisoare pentru schimbul de terenuri dintre MApN şi Gigi Becali.
În schimb, o fostă colegă a lui Muguru Isărescu nu a avut aceeaşi îngăduinţă. „Manole” a scris despre ea că se plângea de condiţii de trai, de lipsa alimentelor, frigul din apartament şi de programele tv.
„(Irina Dumitriu) are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuză că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări socialiste”, a scris „Manole”.
Mugur Isărescu a refuzat să comenteze noile dezvăluiri ale PressOne. Singura lui reacţie pe subiectul colaborării lui cu Securitatea a fost într-un interviu pentru JurnalulNaţional, unde a menţionat că activitatea Institutului pentru Economie Mondială a fost verificată.
„Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de așa ceva (poliţie politică – n.r.)! Este adevărat că statutul neconvențional al IEM impunea salariaților o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomați, și am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, așa cum era atunci, al instituțiilor statului. Și cu referințe pe care angajații le scriau între ei ca garanții reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalității academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat, așa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat și răsverificat. Așa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”, a declarat Mugur Isărescu pentru Jurnalul Naţional.