Mugur Isărescu: Transferul tezaurului românesc la Moscova este atestat de documente autentice

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, miercuri după-amiază, la Iaşi, că transferul de acum 100 de ani a tezaurului României în Rusia a avut loc în baza unei încrederi reciproce între cele două state, fiind atestat de documente autentice, care au fost păstrate cu mare grijă de toţi guvernatorii BNR.
Filip Stan
14 dec. 2016, 18:21
Mugur Isărescu: Transferul tezaurului românesc la Moscova este atestat de documente autentice

Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, Guvernul român şi Guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani‘, a afirmat Isărescu. 

Acesta susţine că documentele originale care au stat la baza plecării aurului către Molscova ‘au fost păstrate cu mare grijă’ de către toţi guvernatorii BNR. 

Garanţiile ruse şi predarea tezaurului BNR către factorii de răspundere ruşi se regăsesc în documente incontestabile întocmite atât la Iaşi, la predare, cât şi la Moscova, la primire, care poartă semnăturile şi ştampilele reprezentanţilor ruşi şi români, precum şi ai sucursalei Moscova a Băncii de Stat Ruse şi a reprezentanţilor băncii noastre naţionale. Aceste documente au fost păstrate cu mare grijă de toţi reprezentanţii BNR’, a precizat guvernatorul BNR. 

El a adăugat că, în anii 1935 şi 1956, au avut loc restituiri de valori către România, ‘dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul României’. 

Mugur Isărescu susţine că documentele aflate în arhiva BNR arată că în februarie 1916 au fost transferate la Moscova 1.738 de lăzi cu monede şi lingouri de aur, dar şi casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar în iunie 1917, alte 188 de lăzi. 

Şeful BNR a participat, miercuri, la manifestările dedicate împlinirii unui secol de când Iaşiul a devenit capitală de război, în cadrul cărora a avut loc şi o şedinţă festivă a Academiei Române. 

Manifestările dedicate Centenarului de la Iaşi vor continua, joi, 15 decembrie, cu dezvelirea unor plăci comemorative care să marcheze clădirile în care au funcţionat instituţiile reprezentative ale Statului Român, în perioada 1916-1918, după cum urmează: ora 11.00 la reşedinţa Reginei Maria (Palatul Copiilor din Iaşi), ora 11.30 – Palatul Rosetti-Roznovanu (azi, sediul Primăriei Municipiului Iaşi), ora 12.00 – sediul BNR Iaşi. 

La ora 15.00 va avea loc, la Palatul Culturii, vernisajul Expoziţiei „BNR în timpul Marelui Război”, organizată de BNR. Publicul va avea apoi ocazia să asiste, de la ora 16.00, la proiecţia filmului documentar „Iaşi, Capitală de Război”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, ce va avea loc la Ateneul Tătăraşi. 

Vineri, 16 decembrie, în ultima zi a manifestărilor, va avea loc dezvelirea unor plăci comemorative, la ora 10.00, la sediul Senatului României (Palatul Universităţii / Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi) şi la ora 11.00, la sediul Camerei Deputaţilor (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi). De la ora 12.00, Asociaţia „Tradiţia Militară” va efectua demonstraţii în Piaţa Unirii. 

În Complexul Palas Mall va avea loc, începând cu ora 13,00, vernisajul expoziţiei fotografice „Personalităţi ale Marelui Război”, realizată de către Departamentul Centenar al Guvernului în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României. 

În Gara din Iaşi va sosi, la ora 14,00, Trenul Regal. Membrii Familiei Regale vor fi primiţi de către reprezentanţii autorităţilor locale, după care se va organiza un ceremonial militar. Pe toată durata staţionării în Gara Iaşi, vineri, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public în intervalul 14,30-21,00, iar pe 17 decembrie, în intervalul 9.00-12.00. În aceeaşi locaţie, publicul va putea admira şi Expoziţia fotografică intitulată „Căile Ferate Române în Primul Război Mondial”, realizată de către Departamentul Centenar, în colaborare cu Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară. 

Ultima plăcuţă comemorativă, ce semnalizează clădirea în care a funcţionat, în perioada 1916-1918, reşedinţa Regelui Ferdinand I (azi, Muzeul Unirii din Iaşi), va fi dezvelită la ora 14,30. 

Suita evenimentelor de la Iaşi se va încheia cu o recepţie oficială organizată de către BNR, în holul central al Palatului Culturii, începând cu ora 19,00, la care vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Academiei Române, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, rectorii universităţilor din Iaşi, reprezentanţi ai corpului universitar şi ai societăţii civile. 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte, vești de ultimă oră. Nu vor mai avea voie să dea fructe și legume
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy