‘Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, Guvernul român şi Guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani‘, a afirmat Isărescu.
Acesta susţine că documentele originale care au stat la baza plecării aurului către Molscova ‘au fost păstrate cu mare grijă’ de către toţi guvernatorii BNR.
‘Garanţiile ruse şi predarea tezaurului BNR către factorii de răspundere ruşi se regăsesc în documente incontestabile întocmite atât la Iaşi, la predare, cât şi la Moscova, la primire, care poartă semnăturile şi ştampilele reprezentanţilor ruşi şi români, precum şi ai sucursalei Moscova a Băncii de Stat Ruse şi a reprezentanţilor băncii noastre naţionale. Aceste documente au fost păstrate cu mare grijă de toţi reprezentanţii BNR’, a precizat guvernatorul BNR.
El a adăugat că, în anii 1935 şi 1956, au avut loc restituiri de valori către România, ‘dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul României’.
Mugur Isărescu susţine că documentele aflate în arhiva BNR arată că în februarie 1916 au fost transferate la Moscova 1.738 de lăzi cu monede şi lingouri de aur, dar şi casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar în iunie 1917, alte 188 de lăzi.
Şeful BNR a participat, miercuri, la manifestările dedicate împlinirii unui secol de când Iaşiul a devenit capitală de război, în cadrul cărora a avut loc şi o şedinţă festivă a Academiei Române.
Manifestările dedicate Centenarului de la Iaşi vor continua, joi, 15 decembrie, cu dezvelirea unor plăci comemorative care să marcheze clădirile în care au funcţionat instituţiile reprezentative ale Statului Român, în perioada 1916-1918, după cum urmează: ora 11.00 la reşedinţa Reginei Maria (Palatul Copiilor din Iaşi), ora 11.30 – Palatul Rosetti-Roznovanu (azi, sediul Primăriei Municipiului Iaşi), ora 12.00 – sediul BNR Iaşi.
La ora 15.00 va avea loc, la Palatul Culturii, vernisajul Expoziţiei „BNR în timpul Marelui Război”, organizată de BNR. Publicul va avea apoi ocazia să asiste, de la ora 16.00, la proiecţia filmului documentar „Iaşi, Capitală de Război”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, ce va avea loc la Ateneul Tătăraşi.
Vineri, 16 decembrie, în ultima zi a manifestărilor, va avea loc dezvelirea unor plăci comemorative, la ora 10.00, la sediul Senatului României (Palatul Universităţii / Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi) şi la ora 11.00, la sediul Camerei Deputaţilor (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi). De la ora 12.00, Asociaţia „Tradiţia Militară” va efectua demonstraţii în Piaţa Unirii.
În Complexul Palas Mall va avea loc, începând cu ora 13,00, vernisajul expoziţiei fotografice „Personalităţi ale Marelui Război”, realizată de către Departamentul Centenar al Guvernului în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României.
În Gara din Iaşi va sosi, la ora 14,00, Trenul Regal. Membrii Familiei Regale vor fi primiţi de către reprezentanţii autorităţilor locale, după care se va organiza un ceremonial militar. Pe toată durata staţionării în Gara Iaşi, vineri, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public în intervalul 14,30-21,00, iar pe 17 decembrie, în intervalul 9.00-12.00. În aceeaşi locaţie, publicul va putea admira şi Expoziţia fotografică intitulată „Căile Ferate Române în Primul Război Mondial”, realizată de către Departamentul Centenar, în colaborare cu Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară.
Ultima plăcuţă comemorativă, ce semnalizează clădirea în care a funcţionat, în perioada 1916-1918, reşedinţa Regelui Ferdinand I (azi, Muzeul Unirii din Iaşi), va fi dezvelită la ora 14,30.
Suita evenimentelor de la Iaşi se va încheia cu o recepţie oficială organizată de către BNR, în holul central al Palatului Culturii, începând cu ora 19,00, la care vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Academiei Române, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, rectorii universităţilor din Iaşi, reprezentanţi ai corpului universitar şi ai societăţii civile.