România Liberă notează că Mugur Isărescu semna cu „Manole” şi „Sursa Manole” notele informative către UM 0195, care se afla sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.
Turnătoriile sursei „Manole“ vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomați, cel mai des întâlniți erau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195.
În arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) există o secțiune dedicată Institutului de Economie Mondială (IEM). Costin Murgescu, Mugur Isărescu, Eugen Dijmărescu și mulți alți „grei“ ai Finanțelor de după ‚89 au lucrat ani în șir la IEM. Una dintre „sursele“ Securității care semnează multe dintre notele din arhivele CNSAS referitoare la Institutul de Economie Mondială este „Manole“. Alăturând documente din diverse dosare ale fondului IEM, identitatea lui „Manole“ poate fi aflată fără dubiu.
Într-o „notă“ din septembrie 1986, sursa „Manole“ vorbește despre un eveniment care i s-a întâmplat chiar lui. Cu această ocazie, „Manole“ își menționează adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11. Într-un alt document al Securității, datat 1979, aceeași adresă îi este atribuită unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isărescu Constantin Mugurel (…), domiciliat în București, Str. Miron Constantinescu nr. 33, bl. Z11“.
Nu sunt însă singurele documente care-l leagă pe Mugur Isărescu de sursa „Manole“. Într-un alt document, din mai 1988, „Tov. Dacian“ de la Securitate menționează că „Raportul se exploatează la mapa c.i. (contrainformativă – n.r.) a lui «Manole»“. Despre ce raport e vorba? Pe aceeași primă pagină a documentului citat se explică: „Raport privind desfășurarea combinației de interpunere în cazul cercetătorului științific I.M. Ctin“. Adică Isărescu Mugurel Constantin.
Mugur Isărescu a negat de-a lungul anilor colaborarea cu Securitatea
„Activitatea mea de dinainte de ‘89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială”, a declarat Mugur Isărescu într-un interviu mai vechi acordat publicaţiei Jurnalul Naţional, referior la informaţiile potrivit cărora ar fi dat note informative către fosta Securitate.
„În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceeaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”a mai spus Isărescu.
CNSAS spune că a emis în 2002 o decizie de neapartenență/necolaborare cu securitatea ca poliție politică a guvernatorului BNR
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) precizează, în privința verificării guvernatorului Mugur Isărescu, că a emis la 21 mai 2002 o decizie de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică în cazul său și subliniază că reverificarea acestuia nu mai este posibilă.
”Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a CNSAS de către cercetători acreditați în condițiile legii. (…) Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcționare a CNSAS, prin OUG nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condițiile legii. Calitățile deținute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naționale a României și cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q și o din actul normativ invocat anterior”, precizează sursa citată.
Conform acesteia, CNSAS a emis o decizie de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică referitoare la Mugur Isărescu pe 21.05.2002, iar documentele invocate în presă au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a OUG 24/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea 293/2008.
„Potrivit art. 32 din OUG nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul CNSAS s-a pronunțat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, printr-o decizie de neapartenență/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condițiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: „În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente și informații noi și neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanțe de urgență o decizie de neapartenență sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității inițiază și aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanță de urgență””, mai arată CNSAS.