Mujdeiul portocaliu, noua senzaţie din bucătărie. Uitaţi de clasicul mujdei de usturoi

Usturoiul este un antioxidant natural, cu multe beneficii pentru sănătate. Există mai multe rețete de mujdei de usturoi, însă Romaniatv.net vă prezintă una specială.
Alina Costache
16 sept. 2023, 09:09
Mujdeiul portocaliu, noua senzaţie din bucătărie. Uitaţi de clasicul mujdei de usturoi

Cum se prepară mujdeiul portocaliu. Usturoiul are așa de multe beneficii pentru sănătate încât e și păcat să nu îl consumați. Ca și ceapa, usturoiul este medicament natural. Usturoiul susține imunitatea deoarece conține alicină și alinază. Ține la distanță răcelile, gripa și infecțiile bacteriene, deoarece are proprietăți antibiotice și antimicrobiene.

Usturoiul este și un antiinflamator natural, tot datorită alicinei și a altor compuși sulfurați.  De asemenea, luptă împotriva tensiunii arteriale ridicate. Persoanele care au probleme cu tensiunea ar trebui să facă cure de cel puțin 2 luni de usturoi. Substanțele lui active dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri.

Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului în fața efectelor nocive pe care le pot avea radicalii liberi reactivi asupra creierului, reducând riscul de apariție a demenței sau a bolii Alzheimer. Este știut că radicalii liberi reactivi din organism pot produce leziuni celulare contribuind la apariția unor boli precum atacul vascular cerebral, infarct, boala Parkinson, Alzheimer și multe altele.

De asemenea, persoanele care mănâncă regulat usturoi ajung să aibă piele mai tonifiată și mai netedă. În plus, usturoiul ajută la întărirea unghiilor, combate mătreața și căderea părului.

Cum se prepară mujdeiul portocaliu

Ingrediente: 3 căpățâni usturoi, 3 roșii medii coapte bine, cărnoase, 2 ardei capia, sare, ulei de măsline

Mod de preparare:  Se pun roșiile și ardeii capia pe grătar și se învârt până se coc pe toate părțile. Dacă nu aveți grătar, puteți să le coaceți în cuptor sau în tigaie. După ce s-au copt, roșiile se curăță de coajă și părțile țări, iar ardeii pe coajă, cotor și semințe. Apoi se pun în vasul blenderului și se adaugă usturoiul, sare și ulei. Se mixează până se obține o pastă. Mujdeiul portocaliu rezultat este foarte gustos și se poate mânca atât cu carne sau pește cât și alături de legume gătite, arată Emilia Micu, pe blogul său culinar, Emilia gătește.

Reţetă excepţională de mujdei de usturoi, oferită de dr Ovidiu Bojor

Mujdei de usturoi recomandat de dr Ovidiu Bojor. Persoanele care suferă de afecţiuni hepatice şi iau medicamente pentru ficat nu trebuie să consume usturoi. Acesta poate reduce eficienţa pastilelor. De asemenea, persoanele ca suferă de sindromul colonului iritabil sau care se confruntă cu diaree, probleme cu stomacul sau probleme digestive trebuie să evite consumul de usturoi. Nici persoanele care suferă de gastrită şi de ulcer nu se pot bucura de aroma usturoiului din cauza hiperacidităţii sale, usturoiul iritnd mucoasa gastrică.

Reputatul farmacist Ovidiu Bojor are, însă, o soluţie pentru aceştia din urmă, pentru ca şi ei să poată consuma ocazional acest condiment. Este vorba despre un mode de preparare ceva mai special.

Cum prepari mujdei de usturoi după reţeta dr Ovidiu Bojor

Peste căţeii de la o căpăţână de usturoi, se pune o linguriţă de sare grunjoasă şi o linguriţă de miere de albine, potrivit reteteremedii.ro Se freacă bine în piua de lemn sau într-un mojar de ceramică până se obţine o pastă. Se pune apoi o lingură de ulei şi se freacă până se obţine o emulsie. La final, se adaugă 1-2 linguri de oţet de mere şi se amestecă bine.

Preparat în acest mod, mujdeiul poate fi consumat inclusiv de către cei care suferă de gastrită, uleiul protejând mucoasa gastrică.

Citeste si Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci usturoi prăjit. Acţionează timp de 24 de ore şi este o adevărată binecuvântare pentru sistemul digestiv, cardiovascular şi siluetă

Cum să scapi ușor de respirația mirosului de usturoi

Aceasta este, fără doar şi poate, unul dintre aspectele pentru care evităm să consumăm usturoi, mai ales dacă urmează să ieşim undeva. Există, însă, câteva soluţii pentru contracararea mirosului de usturoi.

Dacă îți place gustul acrișor de lămâie, imediat după ce mănânci ceva cu usturoi, pregătește o limonadă. Amestecă miere cu suc proaspăt de lămâie și bea două, trei pahare. Acidul din lămâie va neutraliza alicina, substanţa din usturoi care se face vinovată de mirosul persistent.

La 20 – 30 de minute după o masă copioasă cu usturoi, consumă câteva felii de fructe acide: portocale, mere, grepfruit, ananas sau kiwi.

Ceaiul verde ajută digestia și descompune substanțele sulfuroase din usturoi, oferindu-ți o respirație mai proaspătă. Dacă mai pui și o felie de lămâie, atunci sigur vei avea mai mult succes să scapi de usturoi în câteva ore.

Citeste si Cum separi albuşul de gălbenuş cu ajutorul unui căţel de usturoi. Metoda ingenioasă care îţi va simplifica viaţa. VIDEO

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Pedro Sanchez cere răspunderea rețelelor sociale pentru impactul asupra societății și democrației
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București