Avem resurse, avem potenţial, dar nu le valorificăm. Cam aşa am putea descrie în câteva cuvinte situaţia turismul de sănătate din România.
„Deşi avem peste 80 de staţiuni balneare din care jumătate sunt de interes naţional şi internaţional nivelul de solicitare din afară în domeniul balnear este extrem de redus faţă de potenţialul existent”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.
„La ora actuală avem circa un milion de turişti pe an, număr total pe balneo. 10% reprezintă turismul internaţional. Deci undeva la 100.000. Foarte puţin”, a spus Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronatelor din Turismul Balnear.
Situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte celelalte servicii de sănătate pe care România le oferă.
„Mă refer la serviciile de stomatologie, care deja au o pondere importantă în serviciile exportate, dar şi alte domenii: chirurgie plastică, cardiacă, unde performanţele profesionale sunt de nivel internaţional, dar condiţiile hoteliere sunt corespunzătoare, dar şi promovarea este destul de slabă”, a completat Cepoi.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului consideră că promova turismul de sănătate are potenţial.
„Infrastructura din ţara noastră chiar dacă e căzută e mare, iar o strategie coerentă în infrastructura de turism balnear ar putea să ne ducă în câţiva an lideri în turismul balnear. Resursele naturale care sunt în România sunt extraordinare, trebuie doar să le folosim”, a spus Eduard Hellvig, ministrul Turismului.
Anul trecut, turismul medical a generat venituri de aproape 53 de milioane de lei, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Euromonitor.