Absolvenţii de 12 clase care au picat Bac-ul au mai multe soluţii pentru a evita să se angajeze ca necalificaţi.
„Se fac şi cursuri pe profesii cerute de tineri şi nu numai. Mă refer la cursurile de bucătar, de ospătar şi de coafeze„, a declarat, la România TV Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.
Din păcate, destul de puţini ajung să lucreze în ţară.
„Tinerii care au fost pregătiţi în aceste domenii au plecat şi în alte ţări şi de aceea turismul în România este deficitar în acest domeniu. Am întâlnit multe persoane în afară lucrând în astfel de domenii. Încercâm să facem alte forme de cursuri pentru meserii cum ar fi cele de zidari sau sudori, pentru că şi aici forţa de muncă a plecat, din păcate„, a adăugat Mariana Câmpeanu.
În acest context, guvernul vrea să scutească firmele de la plata CAS pentru un an dacă angajează şomeri tineri sub 25 ani.
Un sfert dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 ani nu muncesc. Se adaugă şi faptul că anul acesta la Bacalaureat 118.000 de elevi nu au trecut acest examen.
Îngrijorător este faptul că anul trecut de exemplu, în sesiunea a doua, doar 16% dintre cei care s-au înscris au reuşit să ia acest examen.
Iar profesorii prognozează că maxim 20.000 din cei 118.000 vor reuşi să treacă examenul. Altfel spus, în termeni reali asta înseamnă că vom avea cu 100.000 de şomeri mai mult.
În prezent sunt 410.000 şomeri în evidenţele ANOFM. În rândurile acestora se află şi aproape 60.000 de persoane cu vârsta de peste 55 ani. Proiectul de lege ar aduce aceleaşi facilităţi afaceriştilor şi dacă angajează şomeri din această grupă de vârstă.