Munca de birou afectează grav sănătatea. Este necesară alternarea poziţiilor şezând şi stat în picioare

În urmă cu trei secole, Thomas Jefferson, unul dintre "părinţii fondatori" ai SUA, lucra la biroul său stând în picioare. Potrivit France Presse, moda este pe cale să revină în SUA, unde din ce în ce mai mulţi experţi îşi exprimă îngrijorarea: să stai aşezat toată ziua în faţa biroului afectează grav sănătatea.
Iulian Tudor
29 mai 2014, 11:59
Munca de birou afectează grav sănătatea. Este necesară alternarea poziţiilor şezând şi stat în picioare

„Stând aşezat îţi apropii moartea”, a declarat pentru AFP Rob Danoff, medic şi membru-asociat al Asociaţiei Osteopaţilor Americani (AOA).

Dureri de spate, degenerare musculară, boli cardiace, diabet, cancer de colon şi chiar deces prematur – acestea sunt riscurile majore pe care le comportă munca sedentară, după cum atenţionează o serie întreagă de studii apărute în ultimii ani, scrie Agerpres.

„Suntem o societate de „pleoştiţi”. Cea mai mare parte a timpului stăm pleoştiţi în faţa biroului, iar când ne întoarcem acasă ne pleoştim pe canapea în faţa televizorului. Combinaţia poate fi mortală”, este de părere Danoff.

Potrivit Institutului American de Sănătate, un adult american petrece în medie 7,7 ore pe zi în mod sedentar, iar 70% dintre funcţionari petrec mai mult de 5 ore pe zi stând aşezaţi în faţa birourilor lor. „Însă, cu cât mai mult stai aşezat, cu atât mai rău circulă sângele, fapt ce provoacă riscuri pentru sănătate. Iar mersul la sală după orele de muncă nu compensează (prejudiciile)”, subliniază Danoff.

Potrivit unui studiu publicat în The Archives of Internal Medecine, se înregistrează o creştere cu 15% a riscului de deces prematur pentru jumătate dintre persoanele sedentare (care stau aşezate 8 ore pe zi) şi cu 40% pentru cele mai statice (11 ore pe zi), în raport cu persoanele care stau aşezate mai puţin de 4 ore.

Anul trecut, Asociaţia Medicală Americană (AMA) a adoptat chiar o recomandare în care îi îndemna pe „angajatori şi angajaţi să găsească alternative la poziţia şezândă, cum ar fi birouri pentru poziţia în picioare şi scaune-balon”. Mesajul a început să fie auzit, iar îndemnurile la „ridicatul în picioare” sunt din ce în ce mai numeroase, mergând până la utilizarea de „birouri pentru lucrul în poziţie ridicată” (standing desks).

„Astfel de birouri sunt cunoscute de circa 20 de ani în Europa, însă în SUA acestea sunt considerate o prostie”, declară pentru AFP Jeff Meltzer, a cărui firmă Applied Ergonomics, din Lincolnwood, Illinois (nord), creează spaţii de lucru. „Am văzut o enormă schimbare începând de anul trecut”, adaugă preşedintele acestei societăţi, ale cărei vânzări de asemenea birouri a crescut cu 50% într-un an.

Citeşte şi Exerciţii fizice pe care orice bărbat ar trebui să le facă la birou

În California, sediile Google, Facebook şi Twitter, întotdeauna prompte în a dicta tendinţe, le folosesc deja. La Washington, Katheleen Hale, 34 de ani, fondatoare a „Rebel Desks”, vinde asemenea birouri avocaţilor, profesorilor universitari sau angajaţilor din domeniul sănătăţii, birouri pe care le completează uneori cu un „treadmills”, un covor rulant pe care mergi în ritm lent. „Oamenii doresc în prezent un spaţiu de muncă sănătos. Ei petrec aici mai mult timp decât cu familiile lor”, afirmă tânăra femeie.

Bilaal Ahmed, 34 de ani, fondatorul platformei Linktank, a adoptat biroul reglabil, chiar dacă sănătatea sa este una excelentă. „Cu titlu preventiv, vreau să rămân în formă şi activ chiar şi când muncesc”, explică acesta. „Trebuie, însă, ca ecranul să fie la înălţimea potrivită, cu braţele perpendiculare pe corp, astfel că atunci când sunt obosit, mă aşez”, adaugă Bilaal Ahmed.

Tocmai acest lucru îl preconizează Kathleen Hale: „Este necesară diversificarea. Stai în picioare, mergi, iar atunci când simţi nevoia să te aşezi, iei o pauză. Îi încurajăm pe clienţii noştri să gândească că a sta pe scaun înseamnă să iei o pauză”, afirmă Hale.

„Sunt mai activ fizic şi, prin urmare, şi mental şi, de asemenea, mai productiv”, asigură Bilaal Ahmed, confirmând astfel rezultatele unor studii.

Atenţie însă, avertizează osteopatul Rob Danoff, „dacă nu suntem făcuţi pentru a sta aşezaţi toată ziua, nu suntem făcuţi nici pentru a sta în picioare tot timpul”, şi această din urmă poziţie putând provoca probleme. „Nu trebuie trecut de la o extremă la alta”, atenţionează Danoff.

Să te ridici de pe scaun câte un minut la fiecare jumătate de oră, să mergi pe culoar, să urci scările mai degrabă decât să urci cu liftul, să te duci în birou la colegul tău în loc să-i trimiţi un mesaj – „există multe soluţii de bun simţ, care nu necesită achiziţia de echipamente sofisticate”, conchide Danoff.

Citeşte şi Slăbeşte la birou: Află ce trebuie să mănânci la muncă ca să ai o siluetă de vis

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
Playtech.ro
Primeşti gratis cupon de 50 de lei de la Lidl dacă reciclezi la ei! Până când ţine promoţia
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
După cât timp devii bucureștean? Dezbaterea care s-a viralizat chiar de Paște. „Există doar moldoveni și olteni cu vechime”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Utilizarea tehnologiei nu aduce declin cognitiv. Demența digitală, un mit demontat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se declară la ANAF. Obligație pentru fiecare individ în parte. Nimeni nu scapă de Fisc
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Motivul șocant pentru care Vladimir Putin merge mereu cu mâna dreapta lipită de corp
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta